Elfeledett klasszikusok: Hüvelyk Panna

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Hüvelyk Panna

A Hüvelyk Panna nevét alighanem minden meserajongó ismeri, hiszen Andersen egyik klasszikusáról van szó, mely az évek során rengeteg feldolgozást kapott, azonban szerencsére vagy sajnos, még mindig az eredetit ismerik a legtöbben. Márpedig készültek azért nagyszerű átiratai, példának okáért volt egy 1994-es rajzfilm is belőle, ami az elmúlt közel 30 évben sajnos teljesen elfelejtődött.

Márpedig ez az alkotás az egyik legjobb átirata volt Hans Christian Andersen klasszikusának, mely egyben a 6. Don Bluth-film is a sorban. Amerikai produkcióban született, méghozzá olyan, már igazi klasszikusoknak tekinthető rendezők kezei között, mint Don Bluth vagy Gary Goldman, így nem véletlen, hogy ezt az erős fantasy jegyeket magánhordozó zenés rajzfilmet a Warner Bros. felkarolta.

Zenés jellegéből fakadóan feltétlenül ki kell emelnünk Barry Manilow munkáját, aki zeneszerzőként állt a projekt mögé, és ennek eredményeként olyan örökzöld slágerek születtek, melyek közül néhányat még azok is ismernek, akik egyébként soha nem látták ezt a nagyszerű rajzfilmet, amit Magyarországon 1994. augusztus 25-én mutattak be, azaz alig pár hónappal az amerikai premier után.

Annak rendje és módja szerint kimagaslóan jó minőségű szinkront kapott, az InterCom gondoskodott róla, hogy Mohácsi Emil és a Mafilm Audio közreműködésével minden téren magas minőséget hozzanak. Olyan ismert színészek szolgáltatják tehát az egyes szereplők hangját, mint Pápai Erika, Miller Zoltán, Csonka András, Gesztesi Károly, Gruber Hugó vagy Pusztaszeri Kornél.

Külön pozitívum, hogy a betétdalokat is szinkronizálták, így a magyar színészek és énekesek előadásában hallgathatjuk az olyan slágereket, mint a Vár az út vagy a Halld meg a szíved szavát, melyet Csonka András előadásában szinte mindenki ismer. Bár több csatornán is vetítették, széles körben a Hüvelyk Panna ezen feldolgozása nem terjedt el, holott a mai napig érdekes és tanulságos lehet a gyerekek számára.

A történet

A sztori tekintetében a Hüvelyk Panna rajzfilm hűen követi az eredeti Andersen mesét, mely arról szól, hogy egy szegény asszonyság egy egészen aprócska kislányt talált egy virág bimbójában. Megsajnálta, hazavitte, felnevelte. Pannának nevezte el, azonban a csöppnyi gyermek csak nem akart növekedni, egészen kicsike maradt.

Bár boldogan élt, volt egy nagy szívfájdalma: nem talált magához illő társat széles e világon. Amikor már letett arról, hogy egyszer rátalálhat a szerelem, és megtalálhatja a társat, a sors közbeszólt, és összetalálkozott Cornéliusszal, a tündérkirályfival, aki elhozta Pannának a megváltást.

A tanulság

Mivel egy igazi klasszikusról van szó, talán nem meglepő, hogy a Hüvelyk Panna dugig van tanulságokkal. Az ízlésesen megírt történetben minden megvan, amiből megtanulhatják a mai gyerekek a régi értékek fontosságát, miközben rengeteg pozitívumra lelhetnek, legyen szó akár a jótéteményekről, akár a kitartásról, hogy higgyünk az álmainkban.

Hiszen szegény ember az, aki álmodni sem mer, így előfordulhat, hogy reménytelen a sorsunk, de ahogyan Panna élete is jóra fordult, úgy minden rosszból jó válhat egyszer, hiszen fontos, hogy elhiggyük: lehet happy end a vége!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Jégvarázs 2 ajánló

Tovább folytatódik a Disney 2013-as blockbuster animációs filmje, a Jégvarázs, melyet legfőképpen a kislányok zárhattak a szívükbe, noha rengeteg kisfiú is odáig volt a varázslatos

Tovább olvasom »