Olvasnivaló gyerekeknek – David Walliams: Gengszter nagyi

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

David Walliams: Gengszter nagyi

Elismerjük, hogy a címe alapján nem egy olyan műről van szó, amit azonnal és feltételek nélkül gyermekünk kezébe adnánk, hiszen a Gengszter nagyi elsőre valamiféle tűzre való irománynak tűnhet, valójában azonban közel sem. Ez egy rendkívül megindító, a szívet és a lelket egyaránt megszólító regény, ami bár elsődlegesen a gyerekeknek és a fiatalabb korosztálynak szól, azonban annyira nagyszerű a története, hogy felnőtt fejjel is rengeteg fogózkodót találhatunk benne, megannyi útravalót. Nem véletlen, hogy sokan úgy nyilatkoztak róla, hogy néhány év múlva klasszikus, akár még kötelező olvasmány is válhat belőle.

Mindez annak ellenére is igaz, hogy David Walliams nemcsak a mű címével vált nagyon ellentmondásos személyiséggé a szemünkben, hanem a munkásságával is. Bár rengeteg kiváló könyvet készített az évek során, de a legtöbben inkább a Britain’s Got Talent tehetségkutató zsűrijéből ismerik, valamint a Matt Luca-szal közösen jegyzett Little Britan televíziós sorozat miatt. Ennek ismeretében kifejezetten megdöbbentő, hogy ez a karakter, ez a mindig vicces, mindig vidám és bohóckodó színész egy olyan érzelmektől dúslakodó kalandot tudott írni, mint a Gengszter nagyi.

A könyv egy 11 éves kisfiúról, Benről szól, aki egyenesen retteg a közelgő péntek estétől, amikor már hagyomány a családban, hogy a nagymamájánál aludjon. Ben nagyija ugyanis egy tipikusan unalmas nagyi, aki ősz hajú, szemüveges, műfogsora van, gyakran zsémbeskedik, állandóan káposztalevest főz és a szókirakó a kedvenc játéka. Ben azonban még csak nem is sejti, hogy ez pusztán a tökéletes álca, hiszen nagymamája valójában egy nemzetközileg hírhedt és körözött ékszertolvaj, akinek az oldalán ezúttal egy igencsak kalandos, sőt minden elemében megindító történet vár ránk.

A regény azon túl, hogy magánviseli a gyermekirodalom báját, nagyon szórakoztató, miközben Ben folyamatosan a nagymamája vérét szívja – sokszor csak a háta mögött –, ugyanakkor az egész egy mozgalmas, vicces cselekményt dolgoz fel, ami gyakran hajlamos átcsapni már egy kicsit fantasy-ba is. Lesz itt ugyanis minden: táncverseny, minden lében kanál szomszéd, a Tower meghódítása, de még a királynővel való találkozás és a koronaékszerek egyaránt fontos szerepet kaptak benne.

Érdemes azonban kicsit érettebb gyermekek kezébe adni a művet, hiszen azon túl, hogy mindvégig nagyon szórakoztató, valójában a sztorija nagyon gyorsan pörög, a befejezése annyira komor lett, hogy még a felnőtteket is megkönnyeztetheti, így biztosan ugyanúgy mély érzelmeket válthat ki a gyerekekből.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!