Valóban szerencsésebbek a burokban született emberek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A köztudatban valamiért az a vélemény él, hogy azok az emberek, akik burokban születtek, azok sokkal szerencsésebbek lesznek, mint társaik, hiszen a mondás szerint az életük a burok miatt sokkal simább és gördülékenyebb lesz.

Csakhogy a magzatburokban való megszületésről még egyetlen szaklap vagy kutatás sem tudta bebizonyítani, hogy pozitív hatással járna a gyermekre, éppen ellenkezőleg, a szakmában inkább úgy gondolják, hogy bár ritka jelenségről van szó, ugyanakkor sokkal veszélyesebb ez a születési forma, mint amikor egy gyermek hagyományosan jön a világra.

A burokban születés valóban nagyon ritka

Amit elsőként ki kell emelni a téma kapcsán, hogy a burokban való születés elképesztően ritka jelenség, és valójában egyfajta szülési rendellenességről van szó, mely ellenőrzött körülmények között nem gyakorol negatív hatást a magzatra.

Lényege, hogy a magzatburok nem reped át, a baba azzal együtt születik meg, ami azért különösen ritka eset, mert manapság már minden terhesség burokrepesztéssel indul, hiszen ilyenkor könnyebben meg tud indulni a baba azáltal, hogy a feje a szülőcsatornába illeszkedik.

Inkább veszélyes, mint szerencsés

Leginkább a ritkaságnak köszönhető, hogy a burokban való születésről sokan úgy vélik: ettől különlegesebbek és szerencsésebbek lesznek a gyermekek, valójában azonban inkább veszélyes folyamatról van szó.

Ha ugyanis a burok nem reped meg, a magzatvíz nem folyik el, vagy csak részlegesen, a baba tehát bennmarad a magzatburokban, akkor sokkal nehezebben illeszkedik majd a feje a szülőcsatornához, a fej nekifeszül, a magzatvíz megszorul és akadályozza a születést, tehát kifejezetten nehézkessé válhat miatta a folyamat.

Az viszont tévedés, hogy az édesanyára negatív hatást jelentene mindez. Sok helyen olvasni olyat, hogy a burokban születés során a méh faláról leválik a méhlepény, ami a szerv károsodást okozza, holott ez ebben a formában egyáltalán nem igaz, a méhlepény így is, úgy is leválik majd a szülést követően, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

A burokban megfulladhat a baba

Noha kórházi körülmények között a burokban születés ma már gyakorlatilag jól kontrollálható, ugyanakkor maga a burok óriási veszélyt jelenthet a babának, hiszen könnyedén meg is fulladhat benne, ha nem segítenek rajta.

Ennek az oka, hogy a pocakban a baba még a köldökzsinóron keresztül tudott lélegezni, amint azonban ezt az összeköttetést elvágják, a pici rögtön fuldokolni kezd a burokban, ha csak előtte nem szabadították ki onnan, majd a tüdőmunka nem tud megfelelően beindulni.

Császármetszésnél gyakoribb jelenség

A burokban születés folyamata egyébiránt természetes szülésnél ma már rendkívül ritka, a szülészorvosok nem is engedik burokrepesztés nélkül a folyamatot, azonban császármetszésnél még ma is egészen gyakori.

Ennek az oka, hogy a babákat a burokban sokkal védettebben lehet kiemelni az anyaméhből, noha ez nyilván nem minden esetben járható út, hiszen függ a baba súlyától, a várandósság előrehaladottságától, de a szülészorvosok igyekeznek a legtöbbször burokban kiemelni a babákat, ami főleg koraszülés esetén nagyon fontos.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!