Természetes gyógymódok a gyerekek szúnyogcsípéseinek kezelésére

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A nyári időszak, és úgy általánoságban ez a nagy meleg rendkívüli módon kedvez a vérszívók, különösen a szúnyogok számára, akik ilyenkor hajlamosak ellepni minket bárhol is járunk. Különösen nagy kellemetlenséget tudnak okozni a gyermekeknél, akik jellemzően hevesebb reakciókat produkálnak egy-egy ilyen csípés után.

Erősen viszkető és duzzadt foltok maradnak egy-egy ilyen akciót követően, melyek ráadásul viszketnek, nagy kellemetlenséget okozva ezzel a kicsiknek, megnehezítve ezzel még az alvási időszakot is. Még rosszabb a helyzet, ha a picik ezeket elvakarják és vérző, sebes foltok maradnak utánuk.

Mitől viszket a szúnyogok csípése?

Sok olyan rovar van, akik bár megcsípik az embert, mégsem okoznak súlyos irritációt még a gyerekeknél sem. A szúnyogok esetében azonban más a helyzet, mert speciális szájszervük miatt vért – akár más emberek vagy állatok vérét –, illetve nyálat fecskendeznek a bőr alá. Ez az, ami irritációt okoz!

A szülők ilyenkor próbálnak segíteni a kicsiken, de az egészen apróságok számára gyakorlatilag semmilyen kenőcs nincsen, és sokan vannak, akik inkább természetes módszereket keresnek. Hogy léteznek-e megfelelő alternatívák? Nem is kevés!

Hagyma

A hagyma egy mondhatni ősi magyar módszer a szúnyogcsípés hatásainak enyhítésére, de külföldön is jól ismerik, sőt előszeretettel alkalmazzák. Ha csípéssel találkozunk, csak vágjunk egy kis darab hagymát, és tegyük rá pár percre a csípésre, majd ezt követően mossuk le a bőrt. Az illata sokak számára kellemetlen lehet, de enyhíti az irritációt, így a pirosságot és a viszketést is.

Almaecet

Szintén egy kiváló alternatíva nagymamáink gyógyszertárából! Bár manapság kevesen ismerik az almaecetet, régen azonban minden háztartásban volt ilyesmi, és érdemes ma is rendszeresíteni. Bár nagyon szúrós szaga van, azonban az almaecettel átmosott szúnyogcsípés rendkívüli módon képes segíteni a viszketés enyhítésében. Ha a picit zavarja almaecet kellemetlen szaga, keverjük vízzel, és alkalmazzuk borogatásként, úgy is hatásos.

Méz

A mézről köztudott, hogy régen rengeteg mindenre használták a természet gyógyszertárában. Nem véletlenül, hiszen tudományosan igazolt tény, hogy erős antibakteriális, illetve gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Bár ragacsos állagú, azonban a csípésre kent kevéske méz képes nagyon hamar csökkenti a kellemetlen duzzanatot, a vele járó gyulladást, ezzel együtt pedig a viszketést. Érdemes kombinálni az almaecettel, előbb ezt, majd mézet kenjünk a csípésre, és a hatás garantáltan nem marad el.

Bazsalikom

 Szintén sokan ismerhetik ezt a módszert a nagymama gyógyszertárából, hiszen sokan alkalmaztak korábban bazsalikomot arra, hogy enyhítsék a csípésekkel járó fájdalmat és egyéb kellemetlenségeket. Alkalmazható abban az esetben, ha friss bazsalikomlevéllel dörzsöljük be a csípést, de gyermekeknél egy kicsit kíméletesebb lehet, ha forrázatot készítünk belőle, majd ezzel borogatjuk be a csípést. Hamar elmúlik a viszketés és a pirosság is.

Kakukkfű

A kakukkfű nagyon jó torokfájásra és torokgyulladásra, azonban kitűnő választás akkor is, ha a szúnyogcsípéssel járó viszketést enyhítenénk a segítségével. Kisgyermekeknél érdemes ebből is forrázatot készíteni, és borogatni, mely remekül csökkenti a viszketést. Bátran keverjük össze a bazsalikommal, és bár a főzet illata nem lesz túl kellemes, a borogatása rendkívül hatásos.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!