Elfeledett klasszikusok: Maci Laci első karácsonya

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Maci Laci első karácsonya

Noha voltak kísérletek a feltámasztására, a Maci Laci-sorozat valamiért egyike lett az elfeledett klasszikus rajzfilmeknek annak ellenére, hogy a nyolcvanas, de még inkább a kilencvenes évek egyik meghatározó szériája volt, amit minden gyermek ismert, és szinte mindenkinek volt otthon egy ütött-kopott, agyonmásolt videokazettán legalább egy epizódja, amit bármikor szívesen megnézett.

Mivel sokaknak ez nem egy rövidke rész volt, hanem egy egész estés különkiadás, konkrétan a Maci Laci első karácsonya, úgy döntöttünk, hogy az ünnepek közelsége miatt elővesszük egy kicsit ezt a bizonyos körökben legendás történetet, hiszen a Hanna-Barbera Productions gyártásában készült mese sokaknak melengeti majd meg a szívét, hiszen aki a kilencvenes években volt gyerek, az biztosan látta legalább egyszer ezt a részt.

Nem véletlenül, hiszen egyike volt a korszak egyik legjobb karácsonyi meséinek – pedig akkoriban mérföldekkel nagyobb volt a verseny, mint manapság –, Maci Laci és Bubu maci karakterei pedig annyira ikonikussá váltak, hogy biztosan rengetegen még ma is képesek felidézni belőle komplett jeleneteket vagy párbeszédeket.

A minőségi animálás mellett a Maci Laci első karácsonya azért is volt nagyon népszerű, mert az 1989-es megjelenéskor minőségi szinkront kapott, Szabó Gyula, Csákányi László, Bács Ferenc, Pathó István, Harsányi Gábor, Földessy Margit, Czigány Judit, Szombathy Gyula, Hollósi Frigyes és még egy sor ismert magyar színész és színésznő hangján szólaltak meg az állati szereplők.

A történet

A sztori tekintetében a Maci Laci első karácsonya már a címével sem árul nekünk zsákbamacskát. Maci Laciról és Bubu maciról ugyanis jó medvék módjára tudvalevő, hogy az ünnepeket mindig mély téli álomban töltik, csakhogy ezúttal más lesz a helyzet, hiszen kellemes álmukból vidám és hangos zene veri fel őket.

A két medve nem habozik, azonnal utánajár, hogy mi történik odakint, a nemzeti parkban pedig megtapasztalják, hogy milyen is valójában a karácsony, és milyen mókás dolgok köthetők hozzá, legyen szó síelésről, korcsolyázásról, dalolászásról, karácsonyfa díszítésről, illetve úgy általánosságban az ünnep szépségéről, amiből természetesen a finom ételek sem maradhatnak ki.

Csakhogy a két mackó hamar rájön: valakinek nagyon elege van ebből a szépségből, így Remete Rezső, az ügyeletes Grincs úgy dönt, hogy unokaöccsével, Taracki Grimbuszkával tönkreteszik a karácsonyt. A két medve azonban nem hagyja annyiban a dolgot, így hőseink némi segítséggel, olyan ismert hősökkel, mint Foxi Maxi, Nyegleó vagy Papi Tapi, szembeszállnak a gonosszal.

A tanulság

Ez utóbbi pedig a Maci Laci első karácsonyának talán legnagyobb tanulsága is, miszerint összefoghat célunk ellen a legnagyobb gonosz is, ha ott vannak a barátaink, ha ott van a családunk, akkor közös erővel mindenen felülemelkedhetünk majd, mert a jónak mindig győzedelmeskednie kell.

A rajzfilm egy igazi klasszikus happy end, egy olyan érzelmi hullámvasutazás, amiben ott vannak a tipikus amerikai hatásvadász elemek, de közben mégis képes kimagasló értékeket közvetíteni a néző felé – mindezt gyermekbarát formában.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!