Te megöleled naponta tizenkétszer a gyermekedet?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az ölelés az egyik legáltalánosabb módja, amivel kimutathatjuk szeretetünket mások iránt. Különösen igaz ez, ha a szülők és a gyerekek közti kapcsolatról van szó, hiszen a lurkók ilyenkor érzik igazán biztonságban és szeretetben magukat.

Hogy van-e olyan mennyiségű ölelés, ami mondhatni minimum a szülők részéről a gyerekek felé? Virginia Satir, a jól ismert csalás- és pszichoterapeuta szerint nagyon is: naponta legalább tizenkét ölelés kifejezetten jót tesz a szülő és a gyerek kapcsolatának.

Miért annyira fontos az ölelés?

Több tudományos kutatás is alátámasztotta már korábban, hogy a szülő érintésének a gyerek felé olyan hatása van, mint a gyógyszernek: ápolja, gyógyítja a testet és a lelket egyaránt. Az érintés határozottan gyógyulást idéz elő a szervezetben, csökkentik a fájdalmat, hovatovább képes oldani a szorongást.

Ez nem meglepő annak fényében, ha arra gondolunk, hogy már a nyolchetes magzatnak is van kezdetleges tapintásérzékelése, miközben a kismamák egyfajta ösztönszerűen simogatják a hasukat, amire természetesen a magzat is reagál.

Az ölelés, mint testi kontaktus képes erősíteni a kötődést és a szeretetet a szülők, valamint a gyerekek közötti kapcsolatban. Egy újszülött számára az étel után a testi kontaktus az egyik legfontosabb dolog, amit az édesanyjától kaphat. Ez ugyanis rögtön érzelmi reakciót, pozitív hatást vált ki a babából, rögtön csökkentve a stresszhormon, a kortizol szintjét.

A legnagyobb érdekesség azonban nem is annyira ez, sokkal inkább az, hogy az ölelés még hosszabb távon is képes kifejteni a hatását a gyermeknél, így egyfajta természetes nyugtatóként reagál rá a szervezetük.

A sokat ölelgetett gyermekek kiegyensúlyozottabb felnőttek lesznek

Szintén tudományos kutatások támasztották alá, hogy azok a gyerekek, akiket sokat szeretgettek és ölelgettek gyermekkorukban, felnőttként mentálisan sokkal egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak lesznek, kevésbé szoronganak majd.

Már a koraszülött babáknál is megfigyelték a tudósok, hogy a gyermekek számára az édesanya érintése, de különösen ölelése gyógyító erővel szolgál. Olyannyira, hogy még az agy és az idegrendszer fejlődésére is jelentős hatást gyakorol.

Ölelés közben ráadásul oxitocin szabadul fel, amit más néven szeretethormonnak is nevez a tudomány. Segítségével növelhető a kötődés mértéke, csökkenthető a stressz, de javítható az alvásminőség is.

Milyen sokat ölelgessük a gyermekünket?

A fentiek alapján talán nem is lehet megfelelően válaszolni erre a kérdésre, hiszen az ölelés a fentiek alapján az egyik legfontosabb érzelmi táplálék a gyermekek számára, amit a szüleiktől kaphatnak.

Egyes ajánlások szerint naponta legalább 12 ölelésre van szüksége egy gyermeknek ahhoz, hogy ezen a téren előnyös hatást tudjunk kifejteni számára, illetve kellő kötődés alakulhasson ki köztünk és az apróságunk között.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!