Jön a Környezetvédelmi világnap: ilyen mesékkel taníthatjuk környezettudatosságra a kicsiket!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Talán soha nem volt még olyan fontos a környezetvédelem kérdése, mint manapság, így nem lehet elég korán elkezdeni a legkisebbek környezettudatos nevelését, ami a példamutatás mellett leginkább természetesen a meséken alapul.

Emiatt érdemes felhívni a figyelmüket június 5-re, mely a nemzetközi Környezetvédelmi világnapként 1972 óta létezik, és az ENSZ indította útnak az első környezetvédelmi világkonferenciát követően. Mindezt abból a célból, hogy ezzel világszerte felhívják a figyelmet a környezetszennyezés problémájára, az energiatakarékosságra, a megújuló természeti kincsek előnyben részesítésére, valamint a hulladékképződés minimalizálódására.

Hogy milyen mesék vannak, melyek a környezetvédelemre hívják fel a figyelmet, és képesek lekötni a gyerekeket? Szerencsére nagyon bőséges a paletta!

A bolygó kapitánya

Alighanem az egyik első rajzfilm volt, mely több évadon keresztül, egy komplett sorozatként tárta a gyermekek elé a környezetszennyezés témakörét, méghozzá a kilencvenes évek elejére jellemző „menő” formában. Itt nincsenek unalmas frázisok vagy klisék, ellenben lesz egy szuperhősünk, akit néhány fiatal tud megidézni egy-egy speciális gyűrű segítségével, ha súlyos környezetszennyező tevékenységekkel találkoznak. A mű nemcsak ma is aktuális problémákat feszeget, de mindemellett közérthető formában tárja a gyermekek elé – hasznos tanácsok, tanító célzatú tippek – társaságában, hogy mekkora gondot okoz a környezetszennyezés.

Albert megmondja

Szintén a környezetvédelem témakörére építő komplett rajzfilmsorozatnak tekinthetjük az Albert megmondja című szériát, melyen érződik, hogy nem a tengerentúlról érkezett – mint A bolygó kapitánya –, hanem egy német meséről van szó, mely rendkívül jól szemléltetett formában kínálja a gyermekeknek a környezettudatosság fontosságát. Mindezt Albert, a rózsaszín madár segítségével, aki minden egyes történet részeként egy-egy aktuális problémát állít a középpontba, és nemcsak tanácsokat osztogat, de mindemellett konkrétumokkal is szolgál a problémák hátteréről.

Lola meséi – Kukasziget és palackpulcsi

Amennyiben kortárs mesék között keresgélnénk, érdemes lehet megmutatni a Lola meséihez kapcsolódó Kukasziget és palackpulcsi című epizódot gyermekünknek, mely a kisebbek számára is közérthető formában meséli el nekünk a szelektív hulladékgyűjtés lényegét és fontosságát. Bár az animációk kifejezetten elmaradottak, maga a mondanivaló azonban igencsak fontos, illetve hasznos is, így érdemes lehet megnézni ezt az alig nyolc perces epizódot.

Dr. Bubó – Környezetszennyezés

Amennyiben szeretjük a klasszikus magyar rajzfilmeket, érdemes előkeresni gyermekünknek a Dr. Bubó sorozatot, melyhez készült annak idején egy Környezetszennyezés címre keresztelt epizód, ami kiváló adalékanyagot jelent ebben a témakörben. Bár nem feltétlenül mai problémákról szól, hovatovább egészen mesés, sajátos formában mutatja meg nekünk a környezet pusztulásához kapcsolódó problémákat, azonban a lényegre így is nagyszerűen rávilágít, akárcsak arra, hogy mennyire fontos a környezettudatosság.

Rio 2

Bár csak közvetett formában, de a Rio 2 című animációs filmben is megjelenik a környezetkárosítás problémája, mely a háttérben, de átszövi az egész filmet, hála az illegális fakitermelésnek és az esőerdő kiirtásának. Ha erre a problémára hívnánk fel a gyerekek figyelmét, ennél jobb betekintőt aligha találhatunk hozzá.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!