Így lehet felismerni, hogy érzékeny természetű a gyermekünk

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A gyerekek nem egyformák. Olyannyira nem, hogy mindegyik teljesen más, és van köztük néhány típus, akik különösen nagy figyelmet igényelnek. Ide tartoznak a túlzottan érzékeny természetű gyermekek, akik közül később rengeteg művész és nagy gondolkodó kerül ki.

Ők általában nagyon mások, mint a többiek, sok szülő mégis nehezen ismeri fel, holott fontos lenne, hogy jobban odafigyeljenek ezekre az apróságokra. Hogy melyek a túlérzékenység árulkodó jelei? Lássuk a legfontosabbakat!

Nincsenek középutak, csak szélsőségek

A legáltalánosabb tudnivaló az érzékeny gyermekek kapcsán, hogy érzelmeik rendkívül szélsőségesek. Sokkal mélyebben megérintik a körülöttük lévő dolgok, de néha teljesen közömbösek is tudnak lenni bármivel. Nehezen találják meg az aranyközéputat, csak a végletek léteznek számukra. Ha örülnek, nagyon örülnek, ha szomorúak, nagyon szomorúak és így tovább.

Hisztisebbek, mint mások

A hisztis gyerekek egy nagyon jelentős részéről elmondható, hogy túl érzékenyek. Emiatt van az, hogy hajlamosabbak hisztizni vagy dührohamot átélni, hiszen amilyen hevesen megélik a világtól kapott érzelmeket – legyen az pozitív vagy negatív – ugyanolyan hevesen is reagálnak rá. Ezért hajlamosak a felnőttek gyakran egyszerűen hisztisnek elkönyvelni őket, holott nem kizárt, hogy ők csak érzékenyebbek, mint mások.

Folyamatosan pörögnek valamin

Általánosságban elmondható a túlzottan érzékeny gyermekekről, hogy állandóan képesek pörögni valamin, soha nem kapcsol ki az agyuk teljesen. Annyira erőteljesen koncentrálnak egy dologra, hogy sokszor olyan hatást keltenek, mintha figyelemzavarosak lennének. Pedig éppen ellenkezőleg, a heves érzelmek annyira lekötik a figyelmüket, hogy gyakorlatilag képtelenek másra koncentrálni. Ezért könnyen túlterhelődnek, képesek érzelmileg hamar elfáradni, labilissá válni.

Gyakrabban kell terelgetni őket

Alapvetően merevebbek és ragaszkodóbbak azok a gyerekek, akik túlzottan érzékenyek. Kevés az önbizalmuk, nem akarnak csalódni, és mivel a világban megannyi veszélyt érzékelnek – tévesen –, ezért sokszor kell nekik némi ösztönzés, némi útmutatás ahhoz, hogy bátorítsuk őket. Az olyan egyszerű dolgoktól kezdve, mint a ruha kérdése, nagyon lényeges lehet ez például a barátkozásnál is.

Nem tudnak veszíteni

Az érzékeny gyerekek nagyon nehezen viselik el a vereséget, vagy éppen azt, hogy valami nem megy nekik, hogy nem olyan jók, mint a többiek. Azon túl, hogy nehezen tolerálják a frusztrációt, egyenesen szégyent éreznek akkor, ha kudarcot vallanak valamiben. Gyakran hajlamosak törődni mások véleményével, különösen akkor, ha valami nem sikerül nekik úgy, ahogyan azt mások tudják, vagy ahogyan azt éppen elképzelték. Különösen komoly gondot okozhat ez olyan esetekben, ha elhagyják a komfortzónájukat, ami kifejezetten nagy problémát jelent nekik.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!