Olvasnivaló gyerekeknek – Sam Copeland: Kicsi ​Charlie csirke lesz

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Sam Copeland: Kicsi ​Charlie csirke lesz

Szereti gyermekünk a humort? Imád nevetni vagy úgy gondoljuk, hogy szüksége lehet némi kacagásra? Ebben az esetben Sam Copeland Kicsi Charlie-sorozatának első kötete – és egyébként az összes többi is – kiváló választás lehet neki, ha szeretnénk lekötni néhány napra. Amilyen sok poén ugyanis ebben a könyvben össze van gyűjtve, és ahogyan az tálalásra került, az garantáltan könnyeket csal a mai gyerekek, sőt a felnőttek szemébe is – természetesen nem a szomorúságtól, sokkal inkább a nevetéstől.

A történet főszereplője Charlie, aki olyan beállítottságú, hogy megpróbálja mindig a dolgoknak a legjobb oldalát nézni, csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert rendkívül lelkizős gyerek, mindig és mindenen aggódik, még olyan dolgokon is, amiken egyáltalán nem kellene. Például nagyon aggódik a testvéréért, aki kórházba került, de egyenesen retteg az osztálytársától, aki belekötött a folyosón, de még ennél is jobban aggódik egy rendhagyó és különleges képessége miatt: hősünk a lehető legváratlanabb pillanatokban ugyanis képes arra, hogy átváltozzon valamilyen állattá. Galamb, kígyó, rinocérosz, gyakorlatilag bármivé átformálódhat, egyedül a csirke marad ki a sorból, így az író kicsit hazudik a könyv címével, de ha elolvassuk, akkor rájövünk, hogy annyira azért mégsem.

 Noha valószínű minden egyes olvasó belebújna kicsit Charlie bőrébe, hogy kipróbálja, milyen érzés gyakorlatilag szuperhősnek lenni, azonban a főszereplő egy kicsit fordítva van bekötve, ő egyenesen átoknak éli meg ezt az adottságot, és egy kicsit sem vágyik arra, hogy átalakuljon valami mássá, különösen bolhává nem. Helyzetét pedig az sem könnyíti meg, hogy titkát megosztja néhány barátjával, akiknek eltökélt szándéka kimenekíteni őt minden egyes átváltozásból, illetve rájönni a titokra, amivel Charlie végre irányíthatná képességét.

A könyv olvasása közben garantált lesz gyermekeink részéről a hangos nevetés. Nem csoda, hiszen elképesztő módon elkapta a mai 8-12 éves korosztály nyelvezetét, illetve humorát, hiszen Coperland annyi vicces helyzetet hordott össze a könyv oldalain, hogy írott szövegen ennyit talán még soha nem nevettünk. Már eleve Charlie karaktere is azonnal megszerethető, kellemesen humoros, de a többi szereplő alapos kidolgozottsága és szimpatikussága is segít abban, hogy a történet értékelhető, mulatságos legyen. Kezdetben csak nagyokat nevetünk a humoros helyzeteken, de aztán egyre inkább közel kerülünk a karakterekhez, és megértjük azt is, hogy miért szorong annyit Charlie.

Nemcsak humorossága miatt, hanem azért is erősen ajánlott olvasmány, mert a szórakoztatás mellett támaszt, segítséget nyújt a gyermekeknek, ha olyan aggódós kiskamaszok, mint amilyen Charlie is. Hiszen valójában minden gyerekben van egy kis Charlie…

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!