Elfeledett klasszikusok: A hercegnő és a kobold

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

A hercegnő és a kobold

A hercegnő és a kobold kapcsán kevesen tudják, de az egyik első olyan egész estés rajzfilm volt, ami a rendszerváltás után külföldi koprodukcióban készült, így a Pannónia Filmstúdió fogott össze Gémes József rendezésében brit és japán  rajzfilmkészítőkkel azért, hogy egy méltatlanul elfeledett klasszikust készítsenek.

A mű 1991-ben jelent meg Magyarországon, mint egy erőteljes musical-hatásokkal ellátott fantasy, melynek fülbemászó dalai, nagyszerű története és tanulságos fordulatai olyan emlékezetes élményeket tudtak biztosítani, hogy aki annak idején látta, az biztosan soha nem felejtette el.

A történet

A hercegnő és a kobold egyik különlegességét a több szálon futó történet adja, melyben az egyik oldalt Angelika, egy fiatal és elkényeztetett hercegnő képviseli, aki Dadusával együtt sétára indul a királyi erdőben, csakhogy amint lehetősége adódik rá, a kislány azonnal elszökik a friss levegőn elszunyókáló vigyázója mellől.

Macskájával együtt azonban nem jutnak messzire, amikor ijesztő teremtmények egész hordája támad a hercegnőre. Szerencsére azonban megjelenik a színen a fiatal kis bányászfiú, azaz Kófic, aki egy fülbemászó dallal elriasztja a lényeket, és megmenti ezzel Angelikát, mert a föld mélyén élő rémségek egy dologtól félnek igazán: az énekszótól.

A történet azonban csak itt kezdődik el igazán! Egy nap ugyanis, amikor Kófic az apjával a bányában dolgozik, mikor egy rejtélyes barlangrendszerbe kerül, ahol egy igazai földalatti királyságra, gonosz koboldokra lel. Mint megtudja, a földalatti lények a palota leigázására készülnek, így azonnal figyelmeztetnie kell a hercegnőt és édesapját, a királyt.

Csakhogy senki sem vesz komolyan egy kisfiút, a felnőttek kinevetik, Angelika azonban hisz neki, így amikor Kófic egyedül indul a birodalom megmentésére, majd fogságba esik, a hercegnő az egyetlen, aki segítségére siet. Sikerül is kiszabadítania kis barátját, a támadás azonban már elkerülhetetlen. Egyetlen esélyük, ha ők is azonnal a palota felé veszik az irányít és elárulják a koboldok legfélelmetesebb fegyverének titkát: énekelni, énekelni, énekelni.

A tanulság

Nemcsak régi és minőségi, hanem mindemellett rengeteg tanulsággal is kecsegtet A hercegnő és a kobold, mely fordulatról-fordulatra újabb dolgokat tanít meg, legyen szó erkölcsről, saját gyökereink és hagyományaink tiszteletéről, hazaszeretetről és lovagiasságról, azaz csupa-csupa olyan értéket adhat át gyermekünknek, melyek egy jelentős része sajnos már kiveszendőben van egy ideje.

Kifejezetten tanulságos, hogy milyen galibákat okozhat a szófogadatlanság, hogy mekkora ereje van a barátságnak, a szeretetnek és a hősiességnek, de egy örök igazság is körbe öleli a történetet, miszerint a jó mindig győzedelmeskedik a rossz felett, még ha ehhez gyakran nagy harcokra és önfeláldozásra is van szükség.

A tanulság mellett kiemelendők a filmben elhangzó csodálatos dalok, melyek garantáltan közelebb hozzánk gyermekeinkhez a zenét, mindezt olyan dallamok társaságában, melyek már első hallás után megragadnak a fülben.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A meseírás

Egy szép napon a három lurkó, Tincsi, Íku és Kesu elhatározta, hogy saját mesét szeretne írni, de mivel nem tudtak megegyezni a témát illetően úgy

Tovább olvasom »