Ezek a diszgráfia tünetei az óvodában

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A szülők többsége nyilvánvalóan elfogult, ha a saját gyermekéről van szó, így bizonyos nehézségek vagy betegségek esetén hajlamosak arra, hogy szemet hunyjanak a problémák fölött. Különösen óvodáskorban jellemző mindez, amikor rendszerint megjelennek az első nyomai bizonyos tanulási nehézségeknek.

Ide sorolható példának okáért a diszgráfia is, melynek nagyon határozott előjelei vannak az óvodások körében. Érdemes erre nagy figyelmet fordítani, mert a későbbiekben jelentős mértékben megnehezítheti egy gyermek első lépéseit az iskolában.

Mi az a diszgráfia?

Sokan ugyanakkor a diszgráfiát, mint betegséget sem ismerik, így érdemes innen indítani a történetet. A diszgráfia egy nagyon súlyos tanulási zavar, mely a diszlexiával ellentétben nem olvasási, hanem írási nehézségeket, enyhébb esetben csak írászavart, extrémebb esetben teljes írásképtelenséget jelent.

Megjelenhet önmagában, de sokkal jellemzőbb, hogy más hasonló problémákkal együtt jelentkezik, ezáltal például a legtöbb diszlexiás egyben diszgráfiás is, illetve fordítva. Nagyon jellemző tüneteket produkál már óvodás korben is, hiszen a gyerekek ilyenkor nehezen boldogulnak a ceruzával, a filctollal, a zsírkrétával és az ecsettel, ez azonban önmagában még nem minden.

A diszgráfia jelei óvodás korú gyerekeknél

Általánosságban a diszgráfia egy kis odafigyeléssel már a szülő részéről felismerhető óvodás korban, de szakemberi segítséggel garantáltan kiszűrhető. Ennek ugyanis már a mozgáskoordináció tekintetében megmutatkozhatnak jelei. Példának okáért a pici nehezen kapja el a labdát, vagy bármi mást, amit felé dobnak. Komoly gondjai vannak az egyensúlyozással, ezen felül rosszul fogja az írószert, a színezés során pedig egyáltalán nem tud megmaradni a vonalak között.

A diszgráfia a gyerek beszédére is hatással van. Jellemzően az ilyen gyermekek túl későn kezdenek el kommunikálni, rosszul artikulálnak, érthetetlenül beszélnek, szegényes szókincsük van, nem szeretik a meséket, nehezen tudnak visszaemlékezni a hallott dolgokra, és az utasítások feldolgozása is nehézkes. Az ilyen lurkónak a koncentrációja mindig zavart, gyakran agresszív, csúfolódik vagy viccelődik, esetleg éppen zárkózott, nem barátkozik.

Bár hangsúlyozandó, hogy ezeknek a tüneteknek a produkálása még nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermekünk diszgráfiás, azonban érdemes orvoshoz fordulni vele, hogy idejekorán kiderüljön a probléma. Amennyiben ugyanis erről van szó, a gyermekkel azonnal elkezdődhet egy logopédusi foglalkozás, célzott fejlesztések és tevékenységi körök várhatnak rá, de kirakósokkal, memóriajátékokkal és társasjátékokkal, sőt speciális versekkel, illetve mesékkel egyaránt sokat lehet tenni értük.

A diszgráfia tünetei kisiskolás gyermeknél

Amennyiben óvodás korban nem ismerték fel, kisiskolásként jellemzően sokkal határozottabb tüneteket produkál a diszgráfia egy gyermek esetében. Már az első osztályban kibukik, hogy az írás sokkal rendezetlenebb, mint a többi gyermeké, a betűk kuszák, formájuk nagyon változatos, gyakran felcseréli, esetenként kihagyja őket, a vonalvezetés pedig szintén problémás, akárcsak a szóközök távolsága.

Az írás nehézkes, görcsös, a ceruzát szorítja, erősen rányomja a papírra és komoly nehézséget okoz neki a mondatok leírása, különösen tollbamondás esetén. Mivel a gyerek butábbnak és ügyetlennek tűnhet a diszgráfia miatt – holott egyik sem igaz –, ezért mentálisan és pszichésen komoly teher nehezedhet rá. Romolhat az önértékelése, szorongás léphet fel, sőt akár még agresszívvá is válhat. Ez a későbbi életére rendkívül negatív hatást gyakorolhat, így fontos, hogy a kicsi mielőbb szakértő kezek közé kerülhessen.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A víz körforgása

Az Oázist jó ideje forróság gyötörte. Tikkasztó hőség uralkodott és izzó levegő járt körbe-körbe, a növényzetet teljesen kiégetve, a talajt már cserepesre szárítva. Az itt

Tovább olvasom »

AZ ÉV TRUBADÚRJA 2020.

Az Irodalmi Rádió szervezésében 2019. decemberében – mint immár sokadik éve is – pályázat indult a Valentin-napi szerelmes antológiák kategóriában is. A leadási határidő 2020.

Tovább olvasom »