Elfeledett klasszikusok: Szuper haver

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Szuper haver

Bár részben örvendetes tény, hogy az elmúlt években drasztikus mértékben növekedett a bemutatott rajzfilmek mennyisége világszerte, azonban ez a metódus sajnos azt eredményezte, hogy már a kétezres évek előtt készült művek között is találunk rengeteg olyan elfeledett klasszikust, melyek sokkal jobb sorsra lettek volna érdemesek.

Ide sorolható a Szuper haver is, mely egy kifejezetten fiús rajzfilmként született, noha a lányoknak is nagy élményt okozhat, de a felnőtteknek mindenképpen, hiszen a Walt Disney legszebb hagyományaira építették fel az egész végeredményt a készítők. Arról nem is beszélve, hogy a mesében gyakran találhatunk olyan utalásokat is a cselekményben, melyek az egykori szovjet-amerikai hidegháborúhoz kötődnek, és ezért csak a felnőttek érthetik meg.

A Warnes Bros gyártásában készült rajzfilmet Brad Bird rendezte, akinek túlzás nélkül élete egyik fő műve lett ez az eredetileg 1999-ben bemutatott sci-fi hatású akciókaland, amit komoly témái ellenére is határozottan gyermekeknek szántak, de sajnos a célközönségét soha nem találta meg. Emiatt egy meg nem értett, sokak szerint a korát megelőző mű volt, ami akkoriban korainak tűnt, ma pedig már sajnos szinte senki sem emlékszik rá.

Nem csoda, hiszen bár kiváló szinkron készült hozzá, Magyarországon alig lehet belebotlani, televízióban talán még soha nem is vetítették, így tényleg csak a legfanatikusabb meserajongók ismerhetik. A Netflix-en már megtalálható, így beszerzése nem okozhat nehézséget, begyűjtése pedig különösen ajánlott, sőt érdemes eredeti nyelven is megtekinteni.

A nagyszerű magyarítás ellenére ugyanis olyan színészek adták hangjukat az egyes szereplőknek az eredeti változatban, mint Jennifer Aniston, Vin Diesel, Harry Connick Jr. vagy Cloris Leachman.

A történet

A Szuper haver című rajzfilm az ötvenes évek Amerikájába repít vissza minket, így már csak az időutazás miatt is érdemes vetni rá egy pillantást, hiszen rendkívül autentikus formában idézik vissza azt az időszakot az alkotók. Főhősünk egy földönkívüli robot, aki miután becsapódik a tengerbe, a partot érést követően elbújuk a közeli erdőben, ahol rengeteg fémtárgy áll a rendelkezésére ahhoz, hogy csillapíthatatlan éhségét enyhíteni tudja.

Mivel a katonaság látta a becsapódást, a robot keresésére indultak, csakhogy Hogarth, egy helyi kisfiú gyorsabb volt náluk, és nemcsak rátalál, hanem be is fogadja a hatalmas monstrumot. Kialakul köztük egy szoros barátság, aminek részeként Hogarth elhatározza, hogy bármi áron megvédi barátját. Csakhogy a hadsereg is közbeszól, és a vezetőség elhatározza, hogy atomfegyverekkel pusztítják el a robotot, aki a saját élete árán védi meg a kisváros lakóit a robbanástól. Hogy ez a végleges pusztulást jelentette számára, vagy van még esély egy új életre? Kiderül a filmből!

A tanulság

Rendkívül összetettnek tekinthető a tanulság tekintetében a Szuper haver. A kisebb gyermekek vélhetően csak az alapokat értik majd meg belőle, így a barátság fontosságát, az összetartás lényegét, hogy a szeretet és az összetartás mennyire fontos dolog, hogy a gonoszok mindig elnyerik méltó jutalmukat, miközben nagyon fontos az egyenes és tiszta úton járni.

A nagyobbak, illetve felnőttek ennél természetesen sokkal több tanulságot is levonhatnak a rajzfilmből. Szerezhetnek történelmi ismereteket mind az egykori amerikai mindennapokról, mind a hidegháborús helyzet súlyáról, de a képregényes kultúra és úgy általában a kisfiúkat érdeklő dolgok egyaránt nagy szerepet kapnak benne.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!