Olvasnivaló gyerekeknek – Tonke Dragt: Levél a királynak

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Tonke Dragt: Levél a királynak

Megszámlálni sem lehet, hogy milyen sok könyv jelent meg a múltban, ami nem látott napvilágot magyar fordításban, holott a kötelező olvasmányok tulajdonságaival bír gyermekeink számára. Miközben mindenki a Kis herceget vagy a Két Lottit szajkózza a korai években, addig Tonke Dragt például egy olyan művet tett le az asztalra már a hatvanas években, amit mindenképpen érdemes lehet elolvasni a legkisebbeknek.

A levél a királynak egy lovagregény, amit már csak ezért is érdemes lehet kézbe venni a gyermekeknek, de közel sem csak a fiúknak. Ezt a művet ugyanis a 20. század egyik legjobb ifjúsági regényének választották Hollandiában, és az országban azóta is kimagasló eladásokat produkál, szinte mindenki ismeri arrafelé, és ez a helyzet lassan a világ más részein, így hazánkban egyaránt változni látszik.

Hogy mennyire különleges és kimagasló műről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy íróját, azaz Tonke Dragtot csak ezért 2001-ben lovaggá ütötték, hogy ezzel ismerjék el irodalmi munkásságát, illetve ezzel hívják fel még jobban a figyelmet műve fontosságára.

A regény története egy 16 éves fiúról, Tiuriról szól, aki éppen a lovaggá ütése előtti éjjelen egy nagyon különös megbízásban részesül. A feladat nem lehetetlen, de rejtélyes: el kell vinnie egy levelet a szomszéd birodalom uralkodójának, ami nem tűrhet halasztást, ezen ugyanis a két ország jövője múlhat.

Tiuri vállalja a felkérést, azonban az út kezdetén még csak nem is sejti, hogy milyen sok veszély és kaland vár majd rá, miközben ellenségekből sem lesz hiány, akik el akarják lehetetleníteni a célját. Ő azonban rendíthetetlen, hiszen a feladattal egyik példaképe, a legendás Fehérpajzsos lovag bízta meg, és nem vallhat kudarcot.

 Maga a könyv egy rendkívül izgalmas történet, mely leginkább a tízéves körüli korosztály számára okozhat rengeteg kellemes élményt. Nagyon könnyed nyelvezetű, rendkívül olvasmányos, tipikus letehetetlen könyv, aminek a cselekménye nagyon pörgős, sőt a váratlan fordulatokból sincs hiány benne.

Dacára annak, hogy a könyv egy másik országban született, nincsenek benne folklórközpontú elemek, egy magyar gyermek is könnyedén értelmezheti, és bára több mint 500 oldalas hosszúság elsőre talán riasztó lehet, valójában azonban garantált, hogy mindenkinek élete egyik meghatározó olvasmányává válik.

Maga a karakter is olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami a mai korban már nem tipikus, holott fontos lenne. Becsületesség, tisztesség, őszinteség, hűség, egy sor olyan emberi érték, amiben megerősítheti gyermekeinket ez a mű.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!