Tudtad, hogy milyen sokat segít a fejlődésben a játszóház?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár a jelenlegi járványhelyzetben sajnálatos módon nemhogy a játszóházakba, de még a játszóterekre sem szívesen viszik el sokan a gyermeküket –, többségük be is van zárva, azonban a vírus nem marad itt velünk örökre, és akkor érdemes lesz visszatérni a normális kerékvágásba.

Illetve egyben a játszóházak világához, hiszen ez a közeg elképesztően sokat segíthet gyermekünk fejlődésében. Olyannyira, hogy elképzelni sem tudjuk talán, mennyit jelenthet a rendszeres játszóházi csúszás-mászás a piciknek. Lássuk összefoglaló jelleggel az ide kapcsolódó tudnivalókat!

A mozgás a képességfejlesztés alapja

Állandóan mozog, rohangál, ugrál, esik-kel a gyermek? Ez nemhogy teljesen normális a kis örökmozgók esetén, de mindemellett fontos is, hiszen a mozgás a képességfejlesztés egyik alapjának tekinthető, egy lényeges sarokpontnak, és egy jó játszóházban gyakorlatilag nem marad olyan testrészük a piciknek, amit ne tudnának alaposan átmozgatni.

Kutatások szerint különösen a 2-6 éves kor közötti időszakban hatalmas figyelmet kellene fordítani erre, hiszen ebben az időszakban fejlődnek a legtöbbet olyan érzékszervek, mint a tapintás, a látás, a hallás, az ízlelés vagy éppen a szaglás. Ezeket pedig a játszóházi hancúrozás, a sok mászás, csúszás rendkívüli mértékben befolyásolhatja.

Adja magát a kérdés: miért? A válasz nagyon egyszerű: a mozgás által olyan idegrendszeri területek kerülnek ingerlésre, amit semmiféle más egyéb folyamat vagy tevékenységi kör sem tud kiváltani. Ezek által a fentiekben említettek mellett jó hatást gyakorolhatunk a figyelemre, a koncentrációra, de természetesen a kommunikáció is nagymértékben fejlődik.

A nagymotoros mozgás és a szocializálódás is fejlődik

A játszóházi környezet keretein belül a gyerekek a legkülönfélébb játékokkal, megannyi formával és anyaggal ismerkednek meg, zömében olyanokkal, melyek otthoni környezetben nem állnak a rendelkezésükre. Ezeknek köszönhetően a nagymotoros mozgásfejlődés jelentős javuláson esik át, hiszen hol fog a gyermek otthon kötelet, hatalmas szivacs elemeket vagy például hol járkálhat egyszerre több száz műanyaglabdában.

Ezen felül a játszóházban soha nincs egyedül a gyermek, mindig vannak ott mások, akikkel tud kommunikálni, akikkel tud ismerkedni, versenyezni és így tovább. Ez drasztikus mértékben tudja növelni a lurkó szociális képességeit, miközben az állandó versenyzés során túllépi a határait, erősödnek az izmai, javul az erőnléte, a kitartása és így tovább.

Természetesen a finommotorikus képességeket sem szabad elfelejteni ilyenkor, hiszen a játszóházakban erre is szükség lesz. A tapintás, valamint a szem-kéz koordinációja például elképesztően sokat fejlődik ilyen esetben, de a különféle ügyességi elemeknél, mint a falmászás, rendkívül ügyesednek és erősödnek az ujjak.

A játszóház mindig egy nagy szerepjáték

A játszóház lehet hatalmas vár, melyet sárkányok támadnak, lehet óriási kastély, ahol hercegek próbálnak meg a kis hercegnők kegyeiért harcolni, de ki tudja mit nem képesek még beleképzelni az egészbe a gyermekek. Merthogy játék az egész világ, és a játszóházban a legjobb szerepjátékozni.

Szakadékokon kelhetnek át, bűnözőket üldözhetnek sziklaszirteken, mocsarakon lendülhetnek át híres felfedezőként, és veszélyekkel teli titkos alagutakat fedezhetnek fel más gyerekek oldalán. Talán mondanunk sem kell, hogy az állandó szerepjáték milyen fontos hatást gyakorol a gyermekek fantáziájának, és a kapcsolódó képességek fejlődésére.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!