Elfeledett klasszikusok: Ico, a bátor lovacska

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Ico, a bátor lovacska

Talán egyetlen kezünk is elegendő ahhoz, hogy megszámláljuk, hány rajzfilmet kaptunk az évtizedek során Argentínából. Segítünk: nem valami sokat, aminek az apropója nem az, hogy a világ másik felén halott lenne a rajzfilmipar, éppen ellenkezőleg, különösen a nyolcvanas években igencsak virágoztak arrafelé a rajzolt animációk, aminek ékes példája legújabb elfeledett klasszikusunk, az Ico, a bátor lovacska.

Egy olyan rajzfilmről van szó, amivel kapcsolatban talán még a legnagyobb meserajongók is eltátják a szájukat, illetve elkerekítik a szemüket, hiszen csak nagyon kevesen emlékezhetnek rá. Ennek az oka részben az, hogy az eredetileg 1983-ban készült alkotást Magyarországon 1987-ben, tehát több mint 30 évvel ezelőtt vetítették először, és a MOKÉP által forgalmazott, illetve szinkronizáltatott legtöbb rajzfilmhez hasonlóan sajnos eltűnt a süllyesztőben.

A Manuel García Ferré rendezésében elkészült alkotás márpedig minden téren magas minőséget kínált, még mai szemmel is tetszetős a megjelenése, azonban előttünk teljességgel érthetetlen módon a művet szinte egyáltalán nem vetítették a televízióban, mi konkrétan talán soha nem is láttuk, csak egy ütött-kopott videokazettára felvéve okozott örömet nekünk gyermekként.

Ez az elfeledettség pusztán azért nagyon szomorú, mert kifejezetten minőségi magyar szinkront kapott itthon az alkotás. Annak ellenére is, hogy nem a megszokott szinkronszínészi gárda állt a háttérben, mondhatni nem a legnagyobbak, ezáltal a főhősnek például Görög László adta a hangját, szerelmét Simorjay Emese személyesíti meg, de mellettük olyan nevekkel találkozhatunk még, mint Pusztaszeri Kornél, Makay Sándor, Oszvald Marika (!), Gruber Hugó, Czigány Judit, Tahi Tóth László, Ábel Anita és így tovább.

A történet

A rajzfilm címéhez hűen Icóról, a bátor lovacskáról szól, aki egy aprócska erdőben született, és ott él édesanyjával, illetve barátaival. A kis ló szerény körülmények között tölti mindennapjait, de nagyravágyó tervei vannak, a távolból ugyanis titokzatos harangszó hallatszik, amitől valamiért minden állat retteg, de senki sem tudja, hogy miért. Ico ezért elhatározza, hogy megfejti a titkot!

A nyomok lassan elvezetik őt egy közeli várhoz, ahol a király él. Ott rengeteg barátra tesz szert, barátságot köt Langalétával, az istállómesterrel, valamint Mátó Apóval, a legöregebb lóval, aki végre közelebb viszi őt a nagy titokhoz, ezáltal megtudja, hogy akárhányszor harangoznak, az istállóból minden egyes alkalommal eltűnik egy ló.

A nagy kutakodás közben Ico elhatározza, hogy a király lova lesz, de egy szép csikólány is képbe kerül, sőt egy árulásra is sor kerül, aminek részeként Langaléta bajba kerül. Hősünk így segít neki, miközben a Fekete Herceg legyőzésével megoldja a rejtélyt, és barátját sem hagyja cserben, mert úgy szép, ha happy end a vége.

A tanulság

Az Ico, a bátor lovacska rengeteg nagyszerű tanulsággal kecsegtet a nézők számára. A mai gyerekeknek is rengeteg hasznos tudásanyagot képes átadni, legyen szó akár a bátorságról, a szerelemről, a barátságról, a hűségről és a becsületről, hogy soha nem hagyjuk cserben az elesetteket, és segítünk, akinek szüksége van rá.

A műben nagyszerűen megjelenik a jó és a rossz közti harc, de tipikus történet azzal a tanulsággal is, hogy aki jó, aki igaz úton jár és mindig becsületes, az végül elnyeri méltó jutalmát.

https://www.youtube.com/watch?v=tfYqpLlMEMU&ab_channel=MovieRetro

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!