Elfeledett klasszikusok: Louie élete

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Louie élete

A Louie élete nem egy túl régi rajzfilm, a kilencvenes években készült, de akik akkoriban nézték és kedvelték, azok ma már felnőttként, nem kizárt, hogy édesanyaként vagy édesapaként biztosan szívesen emlékeznek vissza rá. Nem véletlenül, hiszen egy részben fiktív, részben teljesen valóságon alapuló rajzfilmről van szó, melyet Louie Anderson írt a saját gyermekkora alapján, méghozzá Matthew O’Challagan segítségével.

Aki nem ismerné, Louie Anderson egy a tengerentúlon rendkívül ismert humorista, akinek a gyerekkora annyi humort tartalmazott – de legalábbis ma már képes nevetve visszagondolni az akkori megpróbáltatásokra –, hogy úgy döntött, képernyőre viszi a Cedar Knoll-i, egy aprócska Wisconsin-i kisvárosi életét, amit különc családja, de főként édesapja, az egykori második világháborús veterán tett igazán különlegessé.

A sorozat összesen három évadot élt meg, ami 39 viccesebbnél-viccesebb epizódot tartalmazott. Eredetileg 1994 és 1998 között futott a Fox-on, Magyarországra is a Fox Kids hozta el annak idején, méghozzá rendkívül minőségi, az eredeti poénokat nagyszerűen visszaadó magyar szinkronnal, emiatt nemcsak egy sok helyen tanulságos, de garantáltan vicces élményt kapnak tőle a gyerekek, ami még ma is elég humoros ahhoz, hogy a modern lurkóknak mosolyt csaljon az arcára.

A történet

Mint fentebb már elhangzott, a Louie élete 39 epizódból áll, és minden egyes rész egy-egy kis történetet mesél el az ismert humorista gyermekkorából, természetesen alaposan kifigurázva az akkori eseményeket. Összefüggő szál nincs, mindegyik darab egy önállóan élvezhető kis cselekmény, melynek főszereplője a 8 éves Louie, aki 10. gyerekként a második legkisebb a sorban.

Egy különc, dagi kisfiúról van szó, aki egészen sajátosan látja az életet, de keveredjen bármilyen kalamajkába is, később mindig és minden jóra fordul. Minden egyes epizódban felbukkan Louie édesapja, azaz Andy, aki egykori veteránként minden részben megnehezíti a fiú életét, állandóan túloz, spórol és úgy viselkedik, mintha a háború soha nem ért volna véget. A családi idillbe az édesanya, Ora hoz egyensúlyt, aki egy nagyon szeretetreméltó, tipikus anyukajellem, aki egész nap főz, mos, takarít, nem mellesleg pedig összefogja a családot.

Bár az Anderson család nagy, a leggyakrabban azonban csak Tommy-t, Louie kisöccsét látjuk majd, a nagyobb testvérek mindössze néha-néha köszönnek be, fontosabb szerepet azonban nem kapnak. Nem úgy Mike Grunewald, a duci fiú legjobb barátja és Jeannie Harper, Louie lánybarátja.

 A tanulság

A Louie élete mind a 39 epizódja olyan, mint egy nagy tankönyv. Szinte minden témakör érintve van benne, amivel gyermekeink találkozhatnak a mindennapokban. Csúfolódás, öröm, bánat, csalódás, barátság, szeretet, család, rossz döntések, de az egyes részek végére mindig rendeződik a helyzet, vagyis egy igazán pozitív sorozatról van szó, ami a felnőtteket is megmosolyogtathatja.

Fontos ezen felül, hogy eleve a főhős is egy problémás, duci kisfiú, akinek nehéz a mindennapokban, bajos például beilleszkednie, de minden egyes alkalommal ráébred arra, hogy ha ott a család és ott vannak a barátok, akkor nagy baj már nem történhet. Ez pedig egy nagyon szép tanítása ennek a műnek!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!