Olvasnivaló gyerekeknek – Jaqueline Wilson: Tracy Beaker története

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Jaqueline Wilson: Tracy Beaker története

Ha nem hétköznapi olvasnivalót keresünk gyermekünk számára, és tudjuk jól, hogy lurkónk képben van a világgal, fel tudja dolgozni a keményebb mondanivalót, az érzelmeket is, mindemellett pedig egy tanulságokban bővelkedő művet keresünk neki, akkor Tracy Baker történeténél keresve se találnánk jobbat a számára. Nem véletlenül nevezik ugyanis Jaqueline Wilsont az egyik legjobb írónőnek a brit ifjúsági irodalomban.

A kérdéses mű Tracy Beakerről, egy állami gondozott kislányról szól. Egészen pontosan a szívszorító történetéről, ami néha vidám ugyan, néha azonban olyan mélységekbe tudja juttatni az olvasót, amihez foghatóban talán még soha nem volt része. Sem a téma, sem a nyelvezet, sem a megközelítés nem lesz túl egyszerű, hiszen Tracy Beaker nem egy átlagos kislány. Tele van frusztrációkkal és félelmekkel, azonban nagyon igyekszik azon, hogy ezeket teljes egészében eltakarja, miközben édesanyját várja, aki talán már soha nem jön el.

A depresszív önsajnálat helyett azonban Tracy meglepő módon elképesztő öniróniát képes gyakorolni, de ez a különleges, mondhatni abszurd humor nemcsak önmagára, hanem társaira is gyakran érvényesül, akik egy abszurd, mondhatni borzalmas világban élnek, ami egyáltalán nem kitalált, éppen ellenkezőleg: a szomorú valóságot prezentálja. Ezek a gyerekek még alig tinédzserek, szinte még mindig inkább gyerekek, de már most olyan ösztönökkel és életben maradási stratégiákkal rendelkeznek, mint a felnőttek.

Wilson kétrészes regénye rengeteg kérdésre választ ad, és természetesen olyan történeti elemeket is megmagyaráz, minthogy miként talál rá hősünkre a valódi anyukája, és miként kell mégis nevelőanyát keresnie magának. Ez az írás nem a legkisebbeket célozza meg, sokkal inkább a 12-14 éves korosztálytól ajánlott, de természetesen felnőtteknek is nagyon ideális választás abban az esetben, ha kedvelik az érzékeny témákat, hiszen az ilyen tematikák gyakran tekinthetők tabunak a társadalomban, márpedig sokszor fontos lehet beszélni róluk.

Tracy ugyanis csak egy a sok közül. Ennek a kislánynak rengeteg rossz kijutott az életben, sokkal több, mint amit egy gyermek megérdemelne, és miközben folyamatosan várja édesanyját, élete talán egyetlen be nem teljesült vágyát, közben az élet megtanítja arra, hogy belőle már soha nem lehet olyan gyermek, mint a többiekből. A történetben mégis mindig ott pislákol a láng, hogy egyszer majd minden megváltozik, hogy egyszer majd talán Tracy is szerető családra talál, addig azonban ki kell tartania…

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!