Közeleg a zene ünnepe: emlékezzünk meg róla zenei témájú rajzfilmekkel!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár a zene világnapját októberben ünnepeljük, van azonban egy másik nagyon fontos zenei tematikát felölelő zenés ünnep, ami az egész világon, de főként Európában egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Ez a zene ünnepe névre keresztelt esemény, melyet minden évben június 21-én tartanak, méghozzá Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára, aki azt szerette volna, ha a csillagászati nyár első napját a világon mindenhol zenével ünnepelnék. Sajnos a terve csak részben valósult meg, de 1982 óta egyre több országban honosodik meg, ezáltal az elmúlt években már száznál is több állam csatlakozott a kezdeményezéshez.

Sőt mi több, Európában egyesületi formát is sikerült ráhúzni az ünnepségre, így az unió területén a Zene Európai Ünnepe egyesületének szervezésében átfogó programok kerülnek megszervezésére ilyenkor – többek között természetesen Magyarországon is, miután 1997-ben aláírtuk a Zenei Európai Ünnepének chartáját. Hogy milyen rajzfilmekkel tudunk megfelelő mértékben tisztelegni a zene előtt? Lássunk néhány kitűnő alternatívát:

A kis Amadeus – Az ifjú Mozart kalandjai

A klasszikus komolyzene minden zene alapja, éppen ezért érdemes lehet ezt gyermekünkben is nyomatékosítani, méghozzá egy nagyszerű német rajzfilmsorozattal, melyben a világ egyik legismertebb zeneszerzőjének, Wolfgang Amadeus Mozartnak a fiktív gyermekkorába kapunk betekintőt. A kis Amadeus – Az ifjú Mozart kalandjai címre keresztelt sorozat 2006-ban készült, és Magyarországon is igényes szinkronnal került bemutatásra, nyilván egy kicsit eladhatóbb formában, aranyos és tanulságos kis történetek társaságában, de tökéletesen bemutatja a zeneszerző életét – születésének 250. évfordulójára készült ez a mű –, miközben a zene mindvégig kiemelkedően fontos szerepet játszik benne.

Tom &Jerry: A karmester

A legendás Tom &Jerry-sorozatot ugyan ma már egyre kevesebb helyen vetítik – mert állítólag erőszakot ébreszt a gyermekekben a macska, az egér és a kutya állandó hepciáskodása –, azonban mi meleg szívvel ajánljuk bárkinek, hiszen mi is ezen nőttünk fel, és a zeneiség tekintetében több epizód is volt, ami a muzikalitás előtt adózott. A zongorakoncert című rész mellett A karmester volt például, melyen előtérbe kerültek komolyzenei művek. Ebben a részben Tom, mint híres karmester jelenik meg egy koncerten, azonban Jerry is szeretne bekapcsolódni a vezénylésbe, miközben a szokásosan humoros konfliktuskezelésük szemtanújává válhatunk. Érdekesség, hogy a zenekar egy Johann Strauss darabból, név szerint A Denevérből próbál meg eljátszani néhány taktust.

Kisvakond és a furulya

A fentiekhez mérten lényegesen szabadosabb formában ugyan, de ezer szállal kötődik a zenéhez több Kisvakond epizód is, mely szintén sokunk gyermekkorát tette csodálatosabbá annak idején, így gyermekeinknek is bátran vetíthetjük. A Kisvakond és a furulya című epizódban a mindig vidám kis főszereplő talál egy furulyát, és az egész epizódot annak szenteli, hogy megtanuljon rajta játszani. Egy kismadárka lesz ebben a segítségére, aki nagyon jó tanárnak bizonyul, hiszen kisvakondunk hamarosan már egy kisebb koncertet is ad jó barátai, a többi erdőlakó számára, miközben a történet szokás szerint további csavarokat rejt, ezáltal természetesen a tanulság sem hiányzik majd belőle, miközben gyermekünk maga is kedvet kaphat ahhoz, hogy megismerkedjen egy hangszerrel.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!