Olvasnivaló gyerekeknek: Christine Nöstlinger: A tűzpiroshajú Friderika

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Christine Nöstlinger: A tűzpiroshajú Friderika

A gyerekek világában kifejezetten gyakoriak a csúfolódások. Ha valaki egy kicsikét is furcsa, akkor rögtön kitaszítják, gyakran válhat kirekesztetté annak ellenére is, hogy nem tehet róla. Az ilyen gyerekek sokszor szorulnak pszichológiai kezelésre, de dolgukat és életüket alaposan megkönnyítheti, ha találnak maguknak egy olyan irodalmi művet, egy olyan alkotást, amiben önmagukra lelhetnek.

Ide sorolható többek között Christine Nöstlinger, az ismert osztrák írónő műve is, aki pályafutása során rengeteg díjat zsebelt be, A tűzhajú Friderika című regényét pedig nagyon sokáig egyáltalán nem olvashatta magyar nyelven a hazai közönség, holott egy hiánypótló és egyenesen rendhagyó műről beszélünk, ami direkt a különc, kitaszított gyermekek kötelező olvasmánya.

A történet főszereplője tűzhajú Friderika, akit azért neveznek így, mert nagyon különleges piros hajjal született, amiért állandóan csúfolják. Ha meglátják a gyerekek, folyamatosan csak azt kiabálják, hogy lángol és tüzel a feje, és mindent felgyújt maga körül. A kislányt állandóan csúfolják, amitől nem találja a helyét, kirekesztettnek érzi magát, pedig valójában egy tökéletesen ugyanolyan gyerek ő, mint a többiek.

A lány dolgát nehezíti továbbá, hogy nem édesanyjával és édesapjával él együtt, hanem Annaenővel, azaz nagynénjével és az ő Nokedli macskájával. Amit azonban kevesen tudnak róla, hogy Friderika nemcsak tűzpiros hajat, hanem mellette egy sor szokatlan képességet és tulajdonságot is örökült az apukájától. Egy napon pedig részben emiatt fenekestül felfordul az élete.

Egy napon ugyanis piroshajú főhősünk megtalál egy levelet, amit édesapja írt. Mint megtudja, ő egy nagyon messzi, ámde annál csodálatosabb országban él, ahol a piros haj nem csúfolódás tárgya, mindenki szép, mindenki kedves a másikkal és a gyerekek is okosak. Miután kideríti, hogy miként tud eljutni ebbe a különös országba, Friderika napjait a készülődés, a tervezgetés tölti ki a nagy napig, amíg útra kelhet.

A könyv egyszerre vicces és tanulságos, egészen humoros, ahogyan megpróbálja beállítani a szituációkat, miközben támaszt nyújt azoknak a gyerekeknek, akiket a szemüvegük, a hajuk vagy éppen a súlyuk miatt csúfoltak az iskolában. Rengeteg örök igazság, rengeteg életrevaló útmutató található benne, miközben az egész rendkívül döbbenetes sorokkal zárul, az író véleményével, ami garantáltan mindenkinek örök időkre beleég az emlékeibe, legyen az felnőtt vagy gyerek.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!