Olvasnivaló gyerekeknek – Anja Stürzer: Somniavero

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Anja Stürzer: Somniavero

Mai szemmel kifejezetten aktuális olvasnivaló a gyermekek és természetesen a felnőttek számára is az Anja Stürzer által jegyzett Somniavero, mely elsődlegesen a kisebbek számára ajánlott olvasmány, de mai szemmel olyan sok megdöbbentő témát boncolgat, hogy az már-már nostradamusi  magasságokba emeli az írónőt. Ugyanis nem egy mai írás, a megjelenés idején mondhatni disztópikus hatást keltett, azonban az olyan témák, mint a klímakatasztrófa, a menekültek hada vagy a járványhelyzethez köthető bezárkózás mára mind-mind aktualitássá váltak.

Hogy nem szívesen adnánk gyermekünk kezébe egy ennyire vészjósló művet? Bátran tegyük meg, hiszen az alkotás teljes egészében egy gyermeki kaland lett, minden tekintetben illeszkedik az apróságok igényeihez. Mindezt ráadásul egy olyan történet szövi keresztül-kasul, ami érdekes és egyben tele van tanulságokkal.

A sztori egy Jochanan nevű német kisfiúról szól, aki a 2100-as években él, tehát a nem is olyan távol jövőben, ahol már teljesen megszokott dolog az időutazás. Hősünk él is a lehetőséggel, és visszarepül 2031-be, csakhogy hiba csúszik a számításaiba, és ottragad, a számára távoli múltban, ami közel sem olyan szép és fényes, mint ahogyan sok helyen olvasott róla.

A probléma okát a Somniavero okozza, ami egy olyan eszköz, mely az időutazás fontos kelléke, csakhogy a fiú elveszítette. Sokáig azonban nem marad egyedül, csakhamar összebarátkozik Merlinnel és Akaschával, akik együtt összefognak, és arra törekednek, hogy időutazó cimborájukat együtt visszajuttassák a saját idejébe.

Csakhogy a jövőből érkezett fiú érkezését kiszagolja egy őrült tudós, név szerint Paulus doktor, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy elfogja hősünket és mindent megtudjon tőle a jövőről és az időutazásról. Jochanan a történet során nemcsak új barátokra lel, hanem megismeri a múltat – ami esetünkben a jövő –, mi pedig közben egy távoli jövőt is megismerhetünk, és közben mindvégig azon gondolkozhatunk, hogy mit tehetnénk másként azért, hogy az olvasott szörnyűségeket elkerülhessük.

A regény valójában egy gyermekeknek szóló sci-fi, amiben a kalandok és az izgalmak mellett éppen annyira mennek bele az időutazás, a klímaválság vagy az ökológiai katasztrófák témakörébe, amennyire azt egy kisiskolás gyermek még fel tud dolgozni. Olyan mély üzeneteket hordoz a mű, ami manapság különösen sokak számára lesz hasznos útravaló, hiszen a gyerekeket arra neveli, hogy ők a jövő zálogai, ha ők változtatnak, akkor mindez nem történhet meg. A jövő az ő kezükben van!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!