A gyerekek látására is nagyon negatív hatást gyakorolt a járvány

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A járványhelyzet soha nem látott kihívások elé állította az emberiséget az elmúlt hónapokban. A rengeteg lezárásnak pedig várható volt, hogy lesznek egyéb negatív hatásai is azon túl, hogy mentálisan egyre több lesz a sérült ember, sőt a pszichés problémától szenvedő gyermek is.

Egy friss tanulmány azonban most rávilágított arra, hogy nemcsak pszichésen, hanem fizikálisan is komoly gondot okozott a járványhelyzet a gyermekek életében, lévén drasztikusan romlott a kicsik látása – méghozzá feltételezhetően világszinten.

A kutatásról

A kapcsolódó kutatás Hongkonban zajlott, méghozzá 6 és 8 év közötti gyermekek körében. Összesen közel kétezer gyermek vett részt a felmérésben – tehát kifejezetten nagy mintavételről beszélhetünk –, köztük több mint ezer olyan kiskorúval, akiknek az egészségi állapotát már korábban is nyomon követték a szakértők.

A vizsgálódást azzal a hipotézissel indították útnak a szakértők, hogy a járványhelyzet kirobbanásával bevezetett lezárások miatt a gyermekek sokkal több időt töltenek mesterséges fényben és képernyő előtt, ami alighanem negatív hatást gyakorolhatott az egészségi állapotukra, azon belül is a szemük épségére.

Minden korcsoportban nőtt a szemproblémák száma

Mint a kutatók arra rávilágítottak, minden egyes vizsgált korcsoportban 11 százalékkal nőtt a szemproblémák mértéke a járvány ideje alatt, amit úgy tudtak megállapítani, hogy a gyermekeket több szemészeti vizsgálatnak vetették alá, illetve interjúk során kikérdezték az életmódjuk kapcsán.

Mint kiderült, a járvány előtt a 6 éves gyerekek 17 százaléka, a 7 évesek 16 százaléka, míg a 8 éves lurkók 15 százaléka volt rövidlátó, azonban a lezárások után alig néhány hónappal mindhárom korcsoportban egységesen 11 százalékkal növekedett a rövidlátók aránya, ami elképesztő emelkedésnek tekinthető.

A képernyő előtt töltött idő növekedése a legfőbb probléma

A kutatók kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a rövidlátás kialakulásának ilyen mértékű növekedése szorosan összefügg a járványhelyzetben tapasztalt életmódváltással, aminek részeként a gyerekek sokkal több időt töltöttek a képernyő előtt, mint korábban.

A hongkongi gyerekek ugyanis a lezárások idején a szokásos 75 perces átlag helyett csak mintegy 24 percet töltöttek el a szabadban minden egyes nap, miközben a képernyő előtt többszörösen sokszorosára növekedett.

Még leírni is döbbenetes, de míg a járvány előtt a gyerekek naponta maximum két és fél órát töltöttek el a televízió vagy az okostelefon képernyőjét bámulva, addig a lezárások alatt ez a szám 7 órára növekedett!

Az eredmények kivétel nélkül arra figyelmeztetnek, hogy az orvosoknak, de még inkább a szülőknek és a döntéshozóknak oda kell figyelniük arra, hogy mennyi időt tölthetnek a képernyő előtt a gyermekek, hiszen ezzel jelentős mértékben lehetne csökkenteni a rövidlátás kialakulásának kockázatát, ami a járványügyi intézkedések miatt alaposan megugrott.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!