Elfeledett klasszikusok: Mosómacik

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Mosómacik

Sokak számára talán hihetetlen, hogy a Mosómacik klasszikussá érett, hiszen ez az amerikai-kanadai televíziós rajzfilmsorozat a kilencvenes években futott Magyarországon, de valójában a nyolcvanas évek szülöttjéről van szó, illetve különben is, ma már felnőttek és saját gyermekeket nevelnek azok, akik akkoriban ezt a rajzfilmet nézték.

A kérdéses mese Kevin Gillis alkotása, melyet Sebastian Grunstrával és Paul Schiblivel közös rendezésben készítettek. Külföldön, de főként amerikai területeken egy igazán legendás, mindenki által ismert sorozatról van szó, Magyarországon azonban sajnos eltűnt a süllyesztőben, de nem azért, mert rossz lett volna, éppen ellenkezőleg.

Aki látta annak idején néhány epizódját – itthon az MTV, később a Szív TV sugározta, de már hosszú ideje nincs műsoron, így sajnos elfelejtődött –, az biztosan a szívébe zárta a Mosómacik történetét, és nemcsak azért, mert messziről érződik rajta minden amerikai sajátosság, hanem mert kiváló történettel és emlékezetes szereplőkkel találkozhattunk benne.

Mosó Marci, Mosó Karcsi, Mosó Marcsi és Mosó Liza ugyanis egy igazán különleges családként jelent meg a vásznon, de nem hiányozhattak a barátok, az ismerősök és persze az ellenségek sem, így biztosan sokaknak összeráncolódik a szemöldökük, ha meghallják Fűrész Oszkár nevét. Nem véletlenül!

A mese ráadásul itthon a szokásosan kiváló szinkronnal lett a magyar gyerekek elé tárva, az öt évad összesen hatvan epizódját a Pannonbox Társaság készítette el, és olyan ismert orgánumokon szólalnak meg az egyes szereplők, mint Csonka András, Hollósi Frigyes, Gesztesi Károly, Némedi Mari, Stohl András, Kocsis György vagy Harsányi Gábor.

A történet

A Mosómacik több egész estés rajzfilmben és egy ötévados sorozatban is megjelent, a főszereplő pedig egy mosómedvecsalád, akik boldogan próbálják élni mindennapjaikat egy csodaszép erdőben, ahol rengeteg barátjuk veszi őket körül, csakhogy főként Mosó Marci jóvoltából mindig valami bajba keverednek.

Ezeknek a problémáknak a fő forrása pedig Fűrész Oszkár, aki milliomos földimalacként folyamatosan arra törekedett, hogy elvegye a mosómaciktól az otthonukat, a vidám erdőt, ami rengeteg különleges és izgalmas kalandot adott a családnak, de szerencsére a kitartó munka és az elszántság azért mindig meghozta a gyümölcsét.

Minden egyes rész más történetet dolgozott fel, de a fenti közös szál a legtöbb esetben adott volt. Érdekesség, hogy már 2017 óta dolgozik a sorozat eredeti alkotója azon, hogy feltámaszthassa a Mosómacikat, így nem kizárt, hogy hamarosan a mi gyermekeink, a mai generáció is újra megismerheti ezt a kedves kis történetet.

A tanulság

Mint a legtöbb nyolcvanas években készül rajzfilm, úgy természetesen a Mosómacik is rengeteg tanulsággal rendelkezett, így sokat tanulhattak belőle az akkori kor gyermekei arról, hogy ha elég kitartók, ha szeretetben, barátságban és boldog családban nőnek fel, ha erre törekednek, akkor jöhet bármilyen rossz, együttes erővel segíthetnek átlendülni a megpróbáltatásokon.

Azon túl, hogy mindig nagy figyelmet fordítottak a készítők a humorra, a szórakoztatásra, a sorozat legtöbb epizódjában nagy figyelem fordult a környezettudatosságra és a környezetvédelemre, így rengeteget tanulhatnak belőle gyermekeink még ma is. 

https://www.youtube.com/watch?v=BM_-olXDFhw&ab_channel=VHSRajzfilmek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!