Néhány egyszerű szokás, amivel erősítheted a kapcsolatod a gyermekeddel

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Olyan korban élünk, amikor az emberi kapcsolatok gyakran már a szülők és a gyerekek között is egyre felületesebbé válnak. Azon túl, hogy ezt szörnyű megélni és megtapasztalni, rendkívül lényeges, hogy a szülők tegyenek valamit azért, hogy ez változzon.

Ilyenkor gyakran jönnek a kifogások, hogy nincs elég időnk, hogy nem tudunk, nem megy, nincs energiánk, de valójában elegendő felvenni néhány egyszerű szokást ahhoz, hogy ezek a mindennapjaink részévé váljanak, és erősítsék a kapcsolatunkat gyermekeinkkel. Lássunk ezek közül néhányat!

Tegyük mindennapossá az ölelést

Sok családban természetes, de főként azt követően, hogy iskolába kerül a gyerek, egyre jobban elmaradoznak az ölelések, holott a búcsúzás és az érkezés minden napon fontos dolog, és lényeges ilyenkor kimutatni, hogy mennyire szeretjük a másikat.

A gyereknek is jól esik, ha kap tőlünk egy meleg ölelést, ami alig néhány másodperc, de mégis szavak nélkül éreztetjük vele, hogy mennyire fontos, mennyire szeretjük és ragaszkodunk hozzá. Az ölelés az egyik legfontosabb nonverbális kommunikációs eszközünk, amivel a szeretetünk kimutatható, nem mellesleg pedig nem kerül semmibe, illetve alig néhány másodperc az egész.

Legyen a másikhoz mindig néhány jó szavunk

Az emberi kapcsolatok hajlamosak évek alatt elfáradni, elszürkülni, sem a szülő, sem a gyermek nem képes huzamosabb időn át rajongásig szeretni a másikat. Ez így is van jól, de ettől még érdemes felvenni azt a szokást, hogy mindig legyen legalább egy jó szavunk a másikhoz.

Fontos, hogy elmondjuk a pozitív érzéseinket, melyek erősítik a kapcsolatot. Milyen jó, hogy hazaért, milyen jó, hogy megölelhetem, milyen jó, hogy újra itt van, hogy együtt vagyunk, hogy ismét játszhatunk, hogy együtt ehetünk. Ezek apró gesztusok, de mégis azt érzékeltetik a másik fél irányába, hogy fontos nekünk, és ez bizony gyermekünk esetében is nagyon fontos.

Nincs telefon, ha a gyerekkel vagyunk

Egyenesen szörnyű manapság olyan szülőket látni, akik gyermekeik társaságában úgy ülnek a parkban vagy egy étteremben, hogy közben egyáltalán nem figyelnek a lurkókra, inkább a saját telefonjukat nyomkodják, ami az emberi kapcsolatok tükrében nem túl szerencsés.

Sőt egyenesen elvetendő, így ha gyermekünkkel töltjük az időnket, akkor nagyon figyeljünk oda arra, hogy nem a telefon lesz a legfontosabb, hanem az, hogy ténylegesen ott legyünk vele. Még ha arról is beszélünk, hogy milyen szép az idő, de akkor is érezze a lurkó, hogy osztatlan figyelmünk.

Ha esti mese nincs, legalább egymással beszélgessetek lefekvés előtt

Sokak szerint nem szerencsés közvetlenül elalvás előtt a napi dolgokról beszélgetni, mert nem engedi kikapcsolni a gyermeket, de ha ügyesen irányítjuk a kommunikációt, akkor nem lehet gond, sőt ugyanolyan mélységes hatástérhetünk el vele, mintha olvastunk volna valamit a gyereknek.

Lefekvés előtt legyen egy 10-15 percünk, amikor beszélgetünk, amikor van időnk arra, hogy kommunikáljunk, hiszen ennél jobban semmi más nem tudja megerősíteni a kapcsolatunkat. Ha pedig rendszeressé válik, akkor határozottan megerősítheti a kapcsolatot is gyermekünkkel.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!