Megkezdődött az iskola és gondot okoz az alvás? Néhány esti rutin, amit érdemes kipróbálni!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az iskolakezdés rengeteg terhet ró minden gyermekre, de különösebben a kisebbekre, az alsótagozatos diákokra, akik még képesek a nyári szünetben teljesen elfeledni az intézménnyel járó kötelezettségeket.

A hirtelen jött felpörgés, az új szabályok és úgy általánosságban a rengeteg új inger sok lurkónál okoz alvásproblémákat, és amennyiben ez nálunk is gondot jelentene, érdemes lehet bevetni néhány kapcsolódó esti rutint, ami legalább az alvást megkönnyíti.

Este már minden legyen készen

Az egyik legfontosabb dolog a gyermek számára, hogy este, elalvás előtt már ne azon kelljen gondolkoznia, hogy be van pakolva a táskája, hogy kész a házi feladat, hogy milyen ruhát vesz fel másnap.

Estére ezekkel mind el kell végeznünk, hogy a gyermek úgy feküdhessen le az ágyba, hogy teljes nyugalomban hajthassa álomra a fejét, ezáltal minden készen álljon az indulásra.

Lefekvés előtt már nincs képernyőbámulás

Mivel a gyerekek sok időt töltenek tanulással, rengeteg szülő a lefekvés előtti intervallumra korlátozza a tévénézést és a telefonhasználatot, csakhogy ez egyáltalán nem jó így, hiszen jelentős mértékben megnehezíti az elalvást.

Szakértők tanácsa szerint egy órával a lefekvés előtt már semmiféle képernyőt, sem telefont, sem televíziót nem szabadna bámulnia a gyerekeknek, mert ez rossz hatást gyakorolhat az elalvásra.

Az esti mese segít

Ha nincs alternatívánk a tévére, akkor érdemes lehet lefekvés előtt az olvasás világában kirándulni egy nagyot, ezáltal esti mesét olvasni a gyereknek, ami egy igazi klasszikus, de annál hatásosabb módszer arra, hogy a lurkó elfáradjon.

Amennyiben a pici már tud olvasni, akkor érdemes a kezébe adni a könyvet, néhány rövidebb történetet, ami egyrészt nagyobb élményt jelent a számára, másrészt pedig az olvasás még jobban le is fárasztja majd.

Este már nem kezdünk bele a nap kitárgyalásába

Sok szülőnek csak este van ideje beszélgetni a gyerekével, konkrétan lefekvés előtt, csakhogy ez nem jó taktika. Ilyenkor feltépni ugyanis a nap során szerzett sebeket, óriási hiba, a legrosszabb, amit csak tehetünk.

Ha ugyanis a lurkót érték negatív dolgok – márpedig ez sajnos elkerülhetetlen –, akkor azok sajnos ilyenkor előkerülnek, és alaposan kitolhatják az elalvás időpontját, hiszen a gyerek elkezd gondolkozni, lelkizni rajtuk.

Egy plüss mindig segít

Nyilván a mi jelenlétünk adja a legnagyobb biztonságot a gyermek számára, azonban ha van egy kedvenc plüss, akkor az mindennél fontosabb lehet az elalvás esetén. Nyugtatja, békével tölti el a gyermeket, ha azt szorongathatja és ölelgetheti.

Elalvás előtt pedig alighanem ezek az érzések a legfontosabbak, hiszen egy felzaklatott gyermek nem tud elaludni. A szülő felelőssége megítélni, hogy elegendő lesz a plüss, vagy az ő személyes jelenlétére is szükség van.

Vegyünk esti fényt

Az alvásra rá kell hangolódni. Ezt nem lehet nagy fények mellett, így fontos, hogy vásároljunk esti fényt a gyereknek, mely kellemesen halvány, nyugtató árnyékot teremt a szobában.

Még szerencsésebb, ha a gyermek kedvenc mesefigurái vagy hősei láthatók rajta, de a lényeg inkább maga a félhomály, annak megteremtése, amit egy ilyen esti fénnyel könnyedén előidézhetünk.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!