Mesék és rajzfilmek a hontalan állatok világnapjára

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Egészen 1992 óta már a hontalan állatoknak is van világnapja, amihez Magyarországon szinténtöbb helyen csatlakoznak események, méghozzá a nemzetközi előírásoknak megfelelően augusztus 16-án. A kérdéses időpontban azokról az állatokról emlékezünk meg, akiket otthonról kidobtak vagy elkóboroltak, és most szerető gazdi nélkül áznak, fáznak és éheznek valahol, esetleg már el is pusztultak emiatt.

Az állattartás ugyanis óriási felelősség, a hontalan állatok világnapján pedig ezt az emberséges viselkedést nevelhetjük bele gyermekeinkbe. A kezdeményezést közel 30 évvel ezelőtt az ISAR, a Nemzetközi Állatjogi Társaság indította útnak éppen azzal a célzattal, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a kóbor állatokra, illetve arra is, mennyire fontos ezeket az élőlényeket menhelyekre vinni, illetve onnan új gazdinál elhelyezni, ezzel megakadályozni túlszaporodásukat vagy indokolatlan pusztulásukat.

Hogy milyen mesékkel és rajzfilmekkel tudjuk felébreszteni gyermekeinkben az együttérzést és a figyelmet a téma iránt?

Némó nyomában

A Némó nyomában egyike azoknak a megható animációs filmeknek, melyek egy elveszett állat problémáját állítják a középpontba, ezáltal a teljes történet egy kétségbeesett apukáról szól, aki elveszett gyermeke után kutakodik.Némó, a kis bohóchal ugyanis elveszett, és egy fogorvosi akváriumba került nagyon kedves és bölcs tengeri lényekkel együtt, célja a mielőbbi szabadulás, miközben édesapja is mindent tűvé tesz érte, kalandja során pedig nemcsak rengeteg izgalommal találkozik, de saját démonjaival is meg kell harcolnia.

Barbie és húgai: Az elveszett kutyusok

Bár Barbie eredetileg lányos játék, a hozzá kapcsolódó rajzfilmeket és animációs filmeket azonban kisfiúk is nagyon élvezhetik, mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a magyar mesecsatornákon egyaránt gyakran elcsíphető Barbie és húgai: Az elveszett kutyusok című egész estés alkotás. Ebben a műben Barbie testvéreivel együtt Hawaii szigetére látogat egy táncversenyre, ahová elkísérik őket kedves kiskutyáik, csakhogy az apróságoknak nyoma vész, rengeteg nehézség és megpróbáltatás vár rájuk, ami igaz a lányokra is, akik mindent megtesznek azért, hogy szeretett kedvenceiket viszontlássák.

LEGO Friends: Elveszett kedvencek

Kifejezetten nagy népszerűségnek örvend kicsik és nagyok, kisfiúk és kislányok között egyarán a LEGO Friends-sorozat, aminek részekén az ismert építőjátékos branden alapulva több izgalmas kalandba keverednek a jól ismert szereplők. Az Elveszett kedvencek részeként a kis barátnőknek az iskolába kellett volna elvinniük állatkáikat, de azok rejtélyes körülmények között elvesztek, így most rajtuk a sor, hogy megtalálják őket, amiért tűvé teszik egész Heartlake City-t!

Bogyó és Babóca – Mese az elveszett nyusziról

Kevesen tudják, de Bartos Erika rengeteg Bogyó és Babóca történetet írt azokon kívül is, melyeket később animáltak és ilyen formában megjelentettek, ezek többségében pedig az ismert kis bogárkák izgalmas kalandok sokaságába keverednek. Ide sorolható a Mese az elveszett nyusziról című történet is, mely animációs meseként ugyan nem elérhető, ellenben a hontalan állatok világnapjához kapcsolódó története miatt mégis érdemes elővenni, és elmesélni a kicsiknek, vagy ha nincs meg írott formában, akkor meghallgatni mások előadásában, hiszen a szokásosan tanulságos kis történetből rengeteg dolgot tanulhatnak a gyerekek, a főszerepben egy rejtélyes módon eltűnt nyúlbaráttal.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!