Elfeledett klasszikusok: Mondák a magyar történelemből

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Mondák a magyar történelemből

Saját történelmünk és múltunk ismerete az elmúlt évtizedekben válságosabb időket élt, mint a rendszerváltás előtt, hiszen a fiatalok egyre kevesebb figyelmet fordítanak arra, hogy megismerjék múltjukat, holott múltunk nélkül nincs jövőnk sem. Ebben rengeteg nagyszerű rajzfilm lenne már egészen apró korban is a magyar gyerekek segítségére, valamiért azonban mégis csak nagyon keveset láthatunk a televízióban.

Pedig alapanyag van, elég csak a mindenki által jól ismert Magyar népmesékre gondolni, melyek kiválóan összefoglalják, mindemellett pedig zseniálisan ápolják az elmúlt évszázadok népi hagyományát. Ezen felül már kevesebben ismerik az igazságos Mátyás királyról szóló kiváló történeteket, melyek történelmünk egy dicső szegletét dolgozták fel, de az államalapítás előttről szóló magyar mondák nagyon sok gyermeknek ismeretlenek.

Az iskolában is nagyon minimális mértékben tanítják, hallanak a Csodaszarvasról, Álmos vezérről és a Vérszerződésről, de többnyire még alsótagozatban, amikor nem tudják felfogni ezeknek a súlyát és mondandóját. Ebben nyújthat segítséget a Mondák a magyar történelemből című rajzfilmsorozat, mely előttünk érthetetlen okokból kerül mellőzésre a televízióból.

A gyermekeknek ugyanis nagy szükségük lenne erre az 1986 és 1988 között futott és készült magyar televíziós rajzfilmsorozatra, melyet eredetileg a Kecskeméti Filmstúdió készített Jankovics Marcell író és rendező segítségével. Zenéjét a Kaláka együttes írta, producere pedig Mikulás Ferenc volt.

Talán az animációk tekintetében a Mondák a magyar történelemből nem a leglátványosabb magyar rajzfilm, sőt egészen távol áll rengeteg nagyobb produkciótól, azonban kifejezetten kellemes, színes, könnyen feldolgozható, a gyerekek számára határozottan nyugodt hátteret biztosít ahhoz, hogy jobban megismerkedjenek gyökereikkel.

Ha hasonlítani kellene valamihez, akkor leginkább a Magyar Népmesékkel lehetne párhuzamba állítani, azonban érdemes a felnőtteknek is megnézni, hiszen rengeteg minden csak grafikusan jelenik meg benne, az akkori rendszert vélhetően úgy próbálták meg kijátszani az alkotók, hogy a szövegvilág tekintetében bizonyos részleteket kihagytak, azonban a látvány tekintetében minden megvan benne, amire csak szükség van.

A történet

A történet ennél a rajzfilmnél maga a történelem ugyebár, a magyar mondavilág, a magyar eredettörténet, aminek részeként megannyi korabeli, sok felnőtt által sem ismert eseményt idézhetünk fel Álmos vezértől és a fehér ló mondájától kezdve, Lehel kürtjén és Szent László utolsó győzelmén át, a Szentgalleni kalandig és Mátyás királlyá koronázásáig bezárólag.

A kérdéses időszak ugyanis rengeteg, mára teljesen elfeledett mondát tartalmaz, mely a mai napig érdekes lehet a gyermekek, sőt a felnőttek számára, hiszen mára felnőtt több olyan generáció is, akik nem kaptak megfelelő történelemoktatást, és óriási hiányosságaik vannak a korabeli mondavilágból.

A tanulság

A tanulságról kevésbé, inkább tanításról beszélhetünk a rajzfilm kapcsán. Eleve ad egy történelmi hátteret, a dicső magyar múlt alapján egy komoly tartást a gyerekeknek, érdeklődést a korabeli események iránt. A történelem mellett megismerteti velük a korabeli helyszíneket, életmódot, a népviseletet, egyszóval mindent, amire szükség lehet egy egészséges hazaszeretet kialakulásához.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!