Mikor és hogyan olvassunk mesét gyermekünknek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Számtalan kutatás bebizonyította már korábban, de a gyakorlott szülők is biztosan tisztában vannak vele, hogy a meseolvasás milyen jótékony hatással van a gyermekekre. Rengeteg dolgot fejleszt, a képzelőerőtől kezdve, az egészséges morálrendszer kialakításáig bezárólag, miközben sok esetben egyfajta rituáléként tekintenek rá az apróságok. Gondolhatunk itt az elalvás előtti esti mesére, de akár arra is, hogy sok gyermeknek biztonságérzetet ad, ha mesél neki a szülő, hiszen ez gyakran összehozza a családot, és megmelengeti az apróságok lelkét.

Feltettük-e azonban már magunknak a kérdést, hogy mikor, de legfőképpen hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?

Sokan erre kapásból rávágják: amikor időnk van rá! Nyilván ez is egy fontos szempont, hiszen rohanó világunkban gyakran alig találunk öt percet a mindennapi programunkban arra, hogy leüljünk, és csak az apróságra koncentrálva elmerüljünk a mesék birodalmában. Pedig a kicsiknek ez bizony sokkal fontosabb lehet, mint azt elsőre gondolnánk! Mégis mikor és hogyan?

Mindennapi mesénket add meg nekünk ma

Az egyik legfontosabb kritérium ezen a téren alighanem az, hogy minden nap szánjunk elég időt arra, hogy gyermekünknek mesét mondunk vagy mesét olvasunk. Ez ugyanis tényleg egyfajta rituálé és megnyugvás lehet a számukra, amikor kitüntetett, hovatovább kizárólagos figyelmet kapnak valamelyik, esetleg mindkét szülőtől. A kicsik ugyanis már egészen apró koruktól kezdve imádják a meséket, nagyon jól leköthetők vele, pláne abban az esetben, ha életkorukhoz passzoló történetet, nagy képekkel gazdagon illusztrált mesekönyvet választunk nekik.

Nagyon fontos azonban a rendszeresség mellett az is, hogy milyen sokat olvasunk nekik. Ne vegyük el a picik kedvét már rögtön az elején félórás mesékkel, hiszen ezekkel értelemszerűen nem tudjuk lekötni a figyelmüket. Az elején az 5-10 perces mesék bőven elegendők a számukra, ezek határozottan érdekelhetik őket, egy komplett, szerethető történetet kapnak, és ha van igényük hosszabb történetekre, akkor lehet növelni a hosszúságot. Ahogy nőnek, úgy szeretnének majd bővebb, akár 15-20 perces történeteket is meghallgatni tőlünk.

Legyen közvetlen, legyen játékos

A hogyan kérdés megválaszolása is nagyon fontos! Lényeges, hogy mindig összebújjunk a kicsikkel, hogy az ölünkbe vegyük őket, hogy láthassák a könyvet, és nézegethessék a képeket, miközben érzik a szülői közelséget, a szívverésünket, az érintésünket. Kiváló módszer, ha a meseolvasás némi játékkal is párosul. Plüssökkel, bábokkal fokozhatjuk a cselekmény interaktivitását, ami sokkal egyszerűbbé teszi a kicsiknek a feldolgozást, pláne abban az esetben, ha kedvenc játékukat állítjuk a történet középpontjába, és azzal adjuk elő az egészet. Hab a tortán, ha közben rajzolunk, gyurmázunk is, hiszen ezt a gyerekek egyenesen imádjuk

Bár a spontán meseolvasást is rengeteg gyermek díjazza, azonban érdemes mindig valami napi rutinhoz kötni a dolgot. Ez nemcsak megkönnyíthet bizonyos dolgokat – például az esti fürdést gyorsíthatjuk vele, miközben egyszerűbbé tesszük az elalvást –, de mindemellett a picik lelki világának is egyfajta biztonságot adunk. Sokkal kiegyensúlyozottabbak azok a gyermekek, akiknek vannak biztos pontok az életükben, mint amilyen a meseolvasás. Ha tudják, hogy elalvás előtt egy mesét kapnak, akkor hiszti és vitatkozás nélkül érkezik majd az álommanó, és ezzel egyetemben nemcsak az ő lelki világukkal teszünk jót, hanem a mi estéinket is megkönnyíthetjük.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!