Mitől lehet jobb az esti meseolvasás?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Szerencsés az a szülő, aki napközben is sokat tud olvasni a gyermekének, csakhogy vannak olyan esetek, amikor az esti mese egyfajta rutinná válik, és sem a szülő, sem az apróság nem leli benne örömét. Hogy mivel lehetne feldobni vagy különlegesebbé tenni ezeket az alkalmakat? Lássuk, hogy mitől lehet jobb az esti meseolvasás!

A saját meséken kívül is léteznek még jók

Nagyon sok szülő esik abba a hibába, hogy úgy véli: csak a saját kútfőből előadott mesék lehetnek jók és hatásosak gyermekének, holott ez nemcsak óriási tévedés, hanem mindemellett rendkívül korlátolt gondolkodás is, amivel megfosztjuk gyermekünket az újtól, mások szókincsétől, valamint a felfedezés örömeitől. Vásároljunk neki sok könyvet, menjünk el vele együtt könyvtárba, vagy kérjünk kölcsön mesekönyvet másoktól, mindegyik lehetőség kitűnő alternatíva lehet.

Engedd, hogy ő válasszon

A gyermekeknek kifejezetten későn alakul ki a saját véleményük a világról, vagy általánosságban a dolgokról, azonban vannak kivételek, illetve olyan területek, melyek kapcsán már 2-3 évesen el tudják dönteni, hogy mit szeretnek. A mese például ilyen, ezáltal ne feltétlenül mindig azt olvassuk el nekik, amit mi akarunk, adjunk nekik lehetőséget a szabad választásra, hiszen így fejlődhet csak igazán a jellemük. Tegyünk le eléjük bátran több könyvet, vagy lapozzanak bele egybe, és ha megtetszett nekik egy meséhez kapcsolódó rajz, az nem véletlenül történt. Olvassuk fel nekik, még ha közben meg is állítanak minket, mert menet közben jönnek csak rá arra, hogy rosszul döntöttek. Nem ilyen lesz később maga az élet is?

Olvassunk felváltva

Amennyiben gyermekünk már iskoláskorú, azaz képes egyedül is olvasni, akkor lehet csak igazán színesebbé tenni az esti olvasást azzal, hogy az adott kis mese egyik részét mi olvassuk el, a másikat pedig ő maga.Értelemszerűen amíg nehezebben olvas, addig csak egy-egy mondatokat vagy bekezdéseket adjunk neki, azonban később így eljuthatunk oda, hogy megszereti az olvasást, a saját történetek felfedezését, miközben természetessé válik neki, hogy eseténként kinyit egy könyvet és olvas magának. Ha nem a televíziót bámulja lefekvés előtt, akkor azzal egy olyan útravalót adtunk neki az élethez, ami később kamatostul meghálálhatja magát.

Tényleg közös program legyen az olvasás

Ha leültök, vagy lefekszetek mesét olvasni este, akkor az a néhány perc, az valóban szertartásszerű legyen, igazi közös program, ahol odafigyelsz a kicsire, hiszen erre a mindennapi teendők, a munka, az iskola és egyebek mellett amúgy is kevés ideje jut egy szülőnek. Ilyenkor ne rohangáljunk ki valamelyik háztartási géphez, ne idegeskedjünk azon, hogy mi lesz holnap, vagy éppen mi volt ma, ne szorongassuk a kezünkben az okostelefont, hanem gyermekünkkel együtt merüljünk el a mesék birodalmában, ami kiemelkedően jó élményt jelenthet.

Nagyobb élmény, ha az egész család ott van

Bár manapság már egyre jobban megoszlanak a nemek közti szerepek a családokban, azonban az esti mesék idején gyakran még mindig csak vagy anya, vagy apa van jelen, az viszont nagyon sok esetben ritka, hogy mindketten odaüljenek a kicsi mellé, együtt olvassanak, együtt hallgassák a történetet vagy együtt beszélgessenek egy kicsit róla. Márpedig a gyerekek számára az jelenti az igazi biztonságot, ha az egész család ott van a közelben, ehhez nem is férhet semmi kétség.A meseolvasás pedig ezzel valóban igazán különlegessé tehető, pláne ha mindkét szülő beszáll a történetbe!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!