Hány éves kortól fogyókúrázhat egy gyermek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Világszerte egyre több gyermekről elmondható, hogy súlyproblémáktól szenved, azaz elhízott. Meglepő módon a 6-8 éves korosztályt érinti a leginkább ez a szituáció, így nagyon sok szülő elbizonytalanodik, amikor látja gyarapodó gyermekét, hogy itt az ideje fogyókúrára fogni a picit.

Hány éves kortól lehet azonban számolni ilyesmivel, egyáltalában valóban diétára van szükség a gyermeknek? Nagyon fontos kérdések, melyeket nem árt tisztába tenni, mert a lurkó egész hátralévő életét meghatározhatja.

Valóban túlsúlyról van szó?

Az első és legfontosabb dolog ezen a téren, hogy tisztába tegyük: valóban túlsúlyról van itt szó, vagy csak az úgynevezett babaháj megmaradása az egész? Merthogy rendkívül lényeges kiemelni, hogy amíg egy gyermek anyatejet vagy tápszereket kap, soha nem beszélhetünk elhízásról, tehát az első hónapokban még inkább babahájról van szó, ha hurkásabb, husisabb a babánk, ami természetesen lemegy majd róla, ha odafigyelünk a táplálkozására.

Valódi és tényleges elhízásról elsőként akkor beszélhetünk, ha a gyermek áttér a normál táplálékokra. Ez a legtöbb esetben egy-két éves korára minden apróságnál jellemző lesz, így ha ezt követően jelentkezik súlytöbblet a picinél, arra már mindig érdemes lesz odafigyelni, de nem feltétlenül fogyókúrával, hanem életmódváltással, de erről később.

A túlsúly megállapításához érdemes segítségül hívni az úgynevezett BMI táblázatokat, melyek gyakorlatilag a születéstől kezdve mutatják, hogy gyermekünknek milyen magasnak kell lennie, és ahhoz milyen súlynövekedés a megfelelő. Ez óriási segítség lehet abban, hogy gyermekünk mennyire tér el az átlagtól, és semmit se fogjunk a genetikára vagy a csontokra, a gyerekkori túlsúly alapvetően meghatározza lurkónk későbbi testalkatát is.

Nyilván a kis túlsúly esetén nem kell drasztikus változásokat eszközölnünk, de ha a BMI értékhez viszonyítva gyermekünk már több mint 90 százalékos eltérést mutat, akkor ott azonnali beavatkozásra, fogyókúrára lehet szükség. Persze nem a klasszikus formában!

A fogyókúra inkább életmódváltás legyen

A gyermekek életét szigorú szabályokkal és diétákkal egyszerűen szívtelenség tönkretenni. Eszünkbe se jusson ilyesmi, inkább egy olyan életmódváltást vezessünk végig az életükön, ami kis túlzással észrevehetetlen lesz számukra. Szabályozzuk például, hogy mennyi édességet ehet, vonjuk meg tőle a cukros üdítőket, a gyorsételeket, helyezzünk több zöldséget és gyümölcsöt az asztalra, tehát az étrendet gyökeresen alakítsuk át.

Azonban ne egyik napról a másikra, hanem fokozatosan, hiszen a gyors váltás a szervezet számára sem lesz túl szerencsés, illetve neki is nehezebb lesz rászoknia. Ezen felül rendkívül lényeges, hogy szülőként jó példával járjunk előtte, hiszen statisztikák igazolják, hogy az elhízott gyermekeknek jellemzően a szülei is az elhízott kategóriát erősítik.

Ennek megfelelően az anya és az apa is vegye ki a részét az életmódváltásból, nekik sem lesz káruk belőle. Együk ugyanazt, mint a gyerekünk, kezdjünk el aktívan és intenzíven mozogni, a hétvégékre pedig tervezzünk nagy túrákat és egyéb, mozgásra ösztönző programokat, melyek segítenek egy kicsit az alakformálásban, a zsírégetésben és úgy általánosságban abban, hogy gyermekünk, illetve vele együtt mi is lefogyjunk, formába lendüljünk egy kicsit.

Fontos, hogy önmagában a cukor nem a legnagyobb ellenség, bár fontos, hogy minimalizáljuk az étrendben, de ennél lényegesebb lesz a rendszeres testmozgás, hiszen a mozgásszegény életmód a plusz kilók kapcsán sokkal nagyobb befolyást gyakorol a testalkatunkra.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!