Milyen a jó mese?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Modern világunkban a szülőknek egyre kevesebb idejük van arra, hogy meséljenek gyermekeiknek. Ez hosszabb távon beláthatatlan következményekkel járhat, hiszen amennyiben a gyermekek a televízióból, az internetről vagy az okostelefonos applikációkból szedegetik össze a mentális fejlődésükhöz elengedhetetlen tudásanyagot, attól olyan torzulás léphet fel bennük a kialakított világkép vagy morálrendszer tekintetében, hogy attól később problémássá válhat az egészséges felnőtt énkép felépítése is.

Ezért fontos, hogy a gyermekek fejlődésének korai szakaszában az évszázadok óta szájhagyomány útján terjedő mesékkel, az igazi klasszikusokkal, vagy a rájuk épülő modernizált kortárs művekkel utat mutathassunk nekik az egészséges és boldog gyermekkor irányába. A gyermeki hitvilág, az alapvető erkölcsi- és morálrendszer ugyanis kivétel nélkül a mesék alapján kerül kialakításra a kicsiknél, fontos azonban kihangsúlyozni, hogy csak a jó mesékkel. Hogy mégis milyen a jó mese?

A gyermek képes beleélni magát

A jó mese egyik nagyon fontos ismérve, hogy a gyermek minden helyzetébe, fordulatába és tanulságába bele tudja élni magát. Át tudjon változni az egyik szereplővé, együtt tudjon érezni és élni vele, hogy elhiggye: a jó mindig győzedelmeskedik, a vágyak mindig beteljesülnek, a lehetetlen helyzetek pedig kellő kitartással végül mindig pozitív irányba fordulnak. Az így sugárzott optimizmus alapvető fontosságú ahhoz, hogy a kicsikben egy olyan optimista világkép alakuljon ki, ami segít a legnehezebb helyzetekben is.

Még a tárgyak és az állatok is emberi formát kapnak

A mesék akkor igazán hatásosak, ha képesek kiragadni a gyermeket a valóságból, és antropomorf módon személyiséget tud adni élettelen tárgyaknak, vagy emberi sajátosságokat állatoknak és növényeknek egyaránt. Azzal, hogy egy róka vagy egy szék lelket kap, sokkal befogadhatóbbá teszi a gyermekek számára a mesét, egyszerűbbé a hasonlatok, a történet megértését, a mondanivaló érzékeltetését, hovatovább a megfelelő tanulságok levonását.

A jónak és a rossznak meg kell jelennie benne

Vagyis a jó mese mindig polarizált, ellentétekre épül, és mindig jól elkülöníthető módon mutatkozik meg benne a jó és a rossz egyaránt. Ezeket nem szabad árnyalni, minden jó és rossz szereplőnek azonnal felismerhetőnek kell lennie, amit a mesékben megfelelő morálrendszer felépítésével szükséges biztosítani, mely az erkölcsi fejlődés egyik legfontosabb eleme. Sőt mi több, a jó örökös győzelmével azt sugallja a gyermek felé, hogy bármilyen ellentét, bármilyen gonoszság vagy rosszaság kiváltható, felcserélhető, ha tehát igazunk van, mindig győzhetünk.

Az ismétlődés fontos alapelem

Melyek azok a mesék, melyekhez a legkorábbi emlékeink fűznek? Bizonyára azok, amik rengeteg ismétlődéssel rendelkeznek. Nem véletlenül, hiszen ez az alapelem nagyon fontos ahhoz, hogy segítsék a felfoghatóságot, a történet folytonosságát, hogy legyen kapaszkodója a gyermeknek feldolgozni az elhangzottakat, hogy kiemelje a lényeget. A megértés mellett ráadásul segíti a rendszerezett gondolkodást is ez a megoldás.

A harmóniára való törekvés mindennél fontosabb

Nagyon fontos alapeleme a jó mesének a harmóniára való törekvés. A gonosz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig a jutalmát, aki hátrányba kerül, azt mindig kompenzálják, a szegény parasztlegényből gazdag királyfi lesz, a szegény parasztlányból hercegkisasszony. Az addig vezető út természetesen rengeteg tanulsággal és fordulattal van kikövezve, melyek nemcsak elegendő izgalmat adnak akár sokadik hallásra is a gyerekeknek, de mindemellett segítik a megfelelő értékrendek kialakulását.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!