Mik a tünetei, ha stresszes a gyerekünk?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Sajnos olyan világot élünk, ahol a gyermekeknek már egészen korán meg kell tapasztalniuk a stresszt és a szorongást. Míg régen a boldog gyermekkort szinte senkitől sem lehetett elvenni, addig manapság az iskola, az elvárások, a kötelezettségek elképesztően sok terhet rónak a kicsikre már 7-8 évesen.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a kicsik számára még a felnőtteknek jelentéktelennek tűnő dolgok, változások és kötelezettségek is nagy traumát okozhatnak, melyeket szavakkal nem tudnak kifejezni, nem tudnak megbeszélni senkivel, ennek az eredménye pedig a stressz. Hogy mik a tünetei a gyermekeknél?

Túlzott ragaszkodás

A szülők sokszor örülnek neki, egy idő után viszont tehernek érzik a túlzott ragaszkodást. Ez a viselkedésforma ugyanakkor soha nem helyes! A túlzott ragaszkodás mindig a stresszes állapot jele a kisgyermek esetében, ami előfordulhat olyan apróságoktól is, mint a cumiról való leszokás, esetleg nagyobb családi változások esetén.

A túlzott ragaszkodás nehezen győzhető le, és a szülő is gyakran nehezíti a pici dolgát, amikor türelmetlenül rárondít miatta – hiszen ez a folyamat gyakran embert próbáló –, de egy számára kedves tárggyal, amihez tud ragaszkodni, ami biztonságot ad neki, rengeteget segíthetünk abban, hogy ez a probléma megszűnjön.

 Alvásproblémák

A felnőttek esetében is gyakran nyilvánul meg alvásproblémákban a túlzott mindennapi stressz, így nem meglepő, hogy ez a gyermekeknél sincs másként. Ha korábban jókat aludt, de most nehezen alszik el, hozzá mérten keveset alszik, nyugtalanul forgolódik éjszaka, esetleg fel is ébred és nem tud visszaaludni, akkor a háttérben valamilyen nyomás áll.

A legfontosabb ilyenkor, hogy ne hagyjuk magára. A gyermekkori alvásproblémák – álljon bármi is a háttérben – a fejlődésre is negatív hatást gyakorolhatnak, befolyásolhatják a felnőttkori alvásminőséget, szóval a türelem, a segítség itt is lényeges a szülő részéről.

Segítsük az elalvást mesével, gyógyteával, simogatással, és éjszaka se hagyjuk magára, ha felébred, még ha nehéz is lesz nekünk kialvatlanul a másnap. Nem kell ottaludni vele, nem kell átvinni a szülői ágyba, de segítsünk neki a visszaalvásban, ne gorombáskodjunk, nagy szüksége van ilyenkor az édesapjára vagy az édesanyjára, hiszen ők a legfontosabb támaszok ebben az esetben.

Viselkedésproblémák

Bár rengeteg más egyéb kiváltó oka is lehet, azonban a viselkedésproblémák hátterében egyaránt gyakran húzódik meg a stressz, a szorongás, illetve azok különféle formái. Meglepő, de már egészen apró korban, akár 2-3 évesen is okozhat ez tüneteket, így ha gyermekünk nagyon korán szenved a stressztől, sokszor akadhatnak ilyen tünetei.

A viselkedésprobléma lehet indokolatlan agresszió, hangulatingadozás, de akár az is, ha úgynevezett fejlődési regresszió alakul ki, amikor a gyermek minden előjel nélkül tulajdonképpen visszafejlődést mutat, például az addigi szobatisztaság felborul, a korábban elhagyott cumi ismét hangsúlyos szerepet kap és így tovább.

Később, óvodás- és iskoláskorban természetesen a viselkedésproblémák a legtöbbször már agresszióban mutatkoznak meg, de akár szorongás, bezárkózás is előfordulhat ilyenkor. Ebben az esetben a szülő segítsége elengedhetetlen, de legalább ennyire lényeges a megfelelő pedagógusi háttér is az intézményekben, szükség esetén pedig szakember, pszichológus bevonása úgyszintén indokolt.

Persze mi is rengeteget segíthetünk gyermekünknek, például a helyzethez illő mesék olvasásával, rengeteg játékkal, odafigyeléssel és türelemmel, de semmiképpen sem szidalmazással vagy erőszakkal, éppen ellenkezőleg. A szeretet ilyenkor rendszerint fontosabb fegyver!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!