Így segítsünk gyermekünknek az online tanulásban

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A jelenlegi vírushelyzet több tekintetben is megnehezíti a családok életét, illetve jól megszokott mindennapjait. Ha a bezártság, illetve a nehezen tartható korlátozó intézkedések önmagukban nem lennének elegendők, akkor itt van még az online oktatás kérdésköre, mely rengeteg szülőnek okoz még mindig kellemetlenséget.

Ennek az oka részben az, hogy rengetegen egyszerűen nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak a gyermekükkel, hiszen egyetlen munkahelyen sem nézik ezt el senkinek. Ha pedig home office van, az további nehézségeket jelent, hiszen a szülőnek egyszerre kell helyt állnia a munkahelyén, segítenie a gyermekét, közben pedig még a háztartást sem lehet hanyagolni teljesen.

Hogy mivel segíthetünk ebben a helyzetben a gyermek számára az online tanulásban? Lássunk néhány hasznos, általunk már kipróbált tippet!

Teremtsünk hozzá megfelelő körülményeket

A gyermekek számára is rendkívül megterhelő az online tanulás. Bár sokan élvezik, hogy reggel nem kell korán kelniük, hogy rövidebb órák vannak, hogy az „iskola” után azonnal szabadok, játszhatnak vagy bekapcsolhatják a televíziót, de valójában óriási nehézséget okoz nekik ez az egész rendszer. Akkor is, ha ezt egyébként a legtöbb gyermek nem mutatja ki!

Emiatt nagyon lényeges, hogy az online oktatáshoz mindig teremtsünk megfelelő körülményeket, hogy a gyermek is érezze: itt és most valami különleges dolog történik, és közel sem arról van szó, hogy a tanárnéni beszél valamit a képernyőn, amire nem kell odafigyelni. Tudatosítsuk benne, hogy az online iskola is iskola, csak éppen otthon van.

Hogy milyenek a megfelelő körülmények az online oktatáshoz? Példának okáért a csend nagyon fontos, ezáltal ha lehet, ne akkor mossunk, főzzünk és takarítsunk, ne csapjunk óriási hangzavart, ne telefonáljunk körülöttük, hogy legalább az órák alatt oda tudjanak figyelni. Ne szóljunk rájuk, csak ha elfeledkeznek magukról, ne is szóljunk hozzájuk, ne etessük vagy itassuk őket, az iskolában sem lehet, ezzel ilyenkor csak elvonjuk a figyelmüket.

Nyilván ne zárjuk be őket egy szobába, legyen csak szépen szem előtt, de ne zavarja őket televízió vagy rádió, éppen elég kísértés lesz számukra, hogy ott a telefon vagy a laptop az orruk előtt, de nem csinálhatnak vele azt, amit szeretnének. A csend és a nyugalom mellett ugyanúgy teremtsünk nekik elég fényt a tanuláshoz, minden szünetben szellőztessük, mozgassuk meg őket, küldjük el WC-re a kicsiket, vezessünk rendszert az online oktatásba, ami pár nap alatt megszokottá válik és minden könnyebb lesz.

Ha van lehetőségünk rá, legyünk mellettük

A gyerekek bár sok esetben képzettebbek és jobban elboldogulnak a digitális világban, mint mi, azonban az online oktatás kapcsán tapasztalatból mondjuk, hogy gyakran elveszettek egy kicsit. Emiatt nagy szükségük van arra, hogy mellettük legyünk, segítsünk nekik, ha elakadnak, hiszen bár program függvénye is, hogy pontosan milyen problémákba ütközhetnek, azonban egy kis elakadás miatt az egész óra pocsékba mehet számukra.

Szintén saját tapasztalatból tudjuk, hogy a kapcsolat minősége az online tanórák alkalmával közel sem tekinthető kiválónak a legtöbbször. Gyakori a visszhang, a tanárok nehezebben fegyelmeznek, rosszul érthető vagy akadozott az előadás, ami elvonja a kicsi figyelmét, és elegendő, ha nem ért egy szót ahhoz, hogy máris boruljon számára a tananyag.

Ilyenkor kell a szülői segítség, a szülői figyelem, hiszen visszakérdezni nem mindig van idő vagy lehetőség, a tanárokat nem szívesen zaklatja az ember az órákon kívül, még ha sokan nyitottak is erre, így a gyerek számára is nagyobb biztonságérzetet nyújt, ha a gyakran elkalandozó figyelmüket néha visszatereljük az útra. Ehhez azonban ott kell lennünk mellettük vagy legalább a közelükben – ha megtehetjük persze.

Gyakoroljuk vele a használt program működését

Előfordulhatnak ugyanakkor olyan napok, amikor a gyermek magára lesz utalva az online oktatásban, esetleg a nagyszülő vigyáz rá, aki egyáltalán nem ért a digitális világ kapcsolódó vívmányaihoz. Hogy elkerüljük ilyenkor a hiányzást vagy a lemaradást, nagyon fontos, hogy a gyermekkel gyakoroltassuk a program működését. Sok iskolában a Zoom, a Teams vagy a Skype jelentik a megoldást, melyek magánszemélyeknek is elérhetők, így könnyedén feltelepíthetjük a saját eszközeinkre.

Ezzel lehetőségünk lesz kipróbálni élesben az adott szoftvert még az éles használat előtt, így a gyermek magabiztosan fogja kezelni, amikor arra kerül a sor, hogy élesben részt vegyen az oktatáson. Emiatt legalább tehát már nem kell stresszelni, egy gonddal kevesebb, teljes mértékben a tanulásra, az órára tud koncentrálni.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!