Zenés elfoglaltságok, melyek segítik a gyerek fejlődését

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A zenének a hithez hasonlóan teremtő ereje van. A dallamok, a ritmusok, a szövegek, az általuk előidézett atmoszféra képes arra, hogy olyan dolgokat mozdítsanak meg és indítsanak el az emberben, amire semmi más nem képes. Különösen fontos mindez a gyerekek fejlődésének tekintetében!

Megszámlálhatatlanul sok kutatás készült már azzal kapcsolatban, hogy a zenés elfoglaltságok milyen hatásosan képesek befolyásolni a gyermeki fejlődést, de hogy mégis milyen kapcsolódó tevékenységek vannak, melyek előnyösek ezen a téren? Lássuk!

Énekeljünk minél többet

Nyilvánvalóan ezzel nem mondtunk semmi újdonságot, azonban a téma kapcsán van egy fontos kérdés: hányszor énekeltünk az elmúlt hónapokban a gyermekünkkel? A többség alighanem egyszer sem, azaz hiába tudják sokan, hogy szükség lenne rá, valójában azonban kevesen élnek az énekszó erejével. Pedig nagyon fontos!

Hogy miért? Mert az alapvető zenei tehetségek fejlesztése mellett a gyerekdalokban elhelyezett ismétlések, rigmusok és instrukciók elképesztő módon segítik a gyermekek agyi képességeit és fejlődését, mindezt ráadásul teljes egészében játékos keretek között. Ennél jobb memóriafejlesztő módszert elképzelni sem lehetne!

Készítsünk hangszereket

Nemcsak színház, hanem hangszer is az egész világ! Ezt pedig érdemes lesz kihasználni, hiszen a hangszeres tudás nagyon fontos az általános fejlődés tekintetében. Ha pedig nincsenek otthon hangszerek, készítsünk párat! Legyen befőttesgumis gitár, dob a kartondobozból vagy trombita a WC papír gurigából…

A határ a csillagos ég! Különféle csörgőkkel és ütős hangszerekkel elképesztően jó ritmusimitáló eszközöket készíthetünk, miközben nemcsak a zenei tehetség, a ritmusérzék fejlődik a gyerekben, de a kreativitás és a kézügyesség is, hiszen ezeket a hangszereket a segítségükkel kell elkészítenünk.

Mindig szóljon a zene

Nyilván nem mindegy, hogy milyen zene, hiszen egy house lemez aligha szolgálná a gyermek fejlődését, de a kellemes gyerekdalok, a komolyzenék, a retro pop lemezek, sőt a laza rockzenék szintén igazoltan segítenek abban, hogy a kicsi zenei nevelése megfelelő alapokra épüljön, miközben a muzsika segít nekik a stressz kezelésében, a koncentráció fokozásában.

Amikor csak tehetjük, mindig szóljon otthon a zene, pláne olyan kreatív tevékenységek során, mint például a rajzolás vagy a gyurmázás, de egy kis kellemes komolyzene akár még olvasás közben is alaposan meg tudja teremteni a nyugodt, stresszmentes atmoszférát.

Hallás utáni rajz

Rendkívül érdekes játék, nem mellesleg a gyermek megannyi érzékét képes fejleszteni a hallás utáni rajz, amikor az a teendő, hogy bármi, amit hall a pici, azt lerajzolja. Sok gyerek ilyenkor érdekes módon csak színeket használ, egyáltalán nem is készít alakzatokat vagy konkrét formákat – különösen igaz ez a kisebbeknél –, de nagyobb korban is lehetnek érdekes eredmények.

Különösen érdemes megvizsgálni mindezt olyan esetekben, amikor a kicsi nem hall szöveget a zenéhez, példának okáért csak klasszikus zenei műveket vagy instrumentális dallamokat játszunk neki, és ezekre kezd el rajzolgatni. Ennél jobban talán semmi sem növeli a kreativitást és a képzelőerőt.

Vegyünk kézbe dalos könyveket

A legtöbb gyereknek ma már nincs otthon dalos könyve, sőt egyre kevesebb családban találni mondókás- és mesekönyveket. Márpedig a daloskönyvek forgatása, az abból való énekelgetés nemcsak a családtagok közti köteléket erősíti, de mindemellett a képességeket is, hiszen a gyerekek közben mindvégig tanulnak.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!