Mi a teendő, ha a gyermek nem a korosztályának megfelelő mesét hallott vagy látott?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A korbesorolás kérdése rendkívül fontos a klasszikus mesék és a rajzfilmek kapcsán egyaránt. Korábban egy komplett cikket szenteltünk annak, hogy milyen hatással lehet gyermekünkre, ha nem a korosztályának megfelelő mesét hall vagy lát, azonban most azzal foglalkozunk, hogy mi a teendő, amennyiben már megtörtént a baj?

Az olvasott mesék és történetek kapcsán ugyanis egy ideig határozottan a szülő szabályozza és korlátozza a gyermeket, de amint a kicsi leül a televízió elé, egy olyan óriási világba kerül, amit a szülő már nehezen tud nyomon követni, így előfordulhat, hogy a kicsi nem megfelelő tartalmakkal találkozott. Hogy mit tegyünk ilyenkor?

Mindig beszéljünk róla!

A legnagyobb probléma a gyermek korosztályának nem való tartalommal az, hogy a kicsik világlátása még sokkal szűkebb, mint egy felnőtté. Azért kell óvni a gyermeki lelket, mert ha bizonyos dolgokkal túl gyorsan találkozik és nem fokról-fokra, akkor az súlyos fejlődési zavarokat idézhet elő benne, olyan hatással lesz rá, mintha alapok nélkül építenénk fel egy házat, ami ettől egy ideig még állhat majd, de később biztosan összeomlik.

A gyermeki psziché tehát nem tud mindent feldolgozni, és bár vannak kicsik, akik képesek elvonatkoztatni a nem nekik szóló tartalmaktól, egyszerűen elengedik őket, azonban a legtöbbször inkább csak később, de lecsapódik bennük és zavart okoz. Emiatt nagyon lényeges, hogy ha ilyen történik, akkor mindig beszéljünk róla a gyerekkel.

A beszélgetés során készüljünk fel aprólékosan, nézzük meg vagy olvassuk el mi is az adott mesét, és próbáljuk megalapozni a gyermek számára a történteket, lefordítani az ő nyelvezetére, az ő szókincséhez és élettapasztalatához, hogy miről van szó. A hazugságot mindig kerüljük el, soha ne hazudjunk a picinek semmiről, és minden kérdését válaszoljuk meg, még ha az gyakran kellemetlen is.

Ha nem megy a beszéd, akkor játszunk és rajzoljunk!

Vannak gyerekek, akik nem azok a tipikus szószátyárok, így hiába is szeretnénk velük kommunikálni, illetve megbeszélni egy ilyen problémát, gyakran csak falakba ütközünk. Aggodalomra azonban semmi ok, velük is fel tudjuk dolgoztatni az efféle traumákat, csak éppen a játék vagy a művészet, a kreativitás erejével.

Amennyiben ugyanis gyermekünkkel nem tudunk megbeszélni valamit, de tudjuk jól, hogy mennyire játékos, és mennyire imád szerepjátékozni, akkor érdemes lehet ezt az utat választani, hiszen a kedvenc babáival, figuráival vagy éppen autóival egy olyan kis történetet, illetve magyarázatot állíthatunk össze, amivel segíthetünk neki feldolgozni mindezt.

Persze a művészet, az alkotás öröme ugyanúgy segítség lehet! Üljünk le vele rajzolni, keressünk egy tematikus színezőt, de amennyiben a kicsi szeret énekelni, akkor egy a témához kapcsolódó dallal szintén sokat segíthetünk abban, hogy túllendüljön az apróság a nehézségeken.

Keressünk olyan mesét, ami segíthet!

Mint a vírusnak az ellenanyag, olyan hatást gyakorolhat gyermekünkre egy kiválóan megválasztott mese, ha korábban rossz élménye volt egy nem a korosztályának szánt darabbal. Nem véletlenül olyan sikeres a meseterápia, amihez kapcsolódóan rengeteg kiváló történet van a világhálón, de egy kis kreativitással mi magunk is kitalálhatunk egy ilyen történetet.

Ezek a terápiás mesék ráadásul nemcsak akkor lehetnek ideálisak, ha egy mesével szerzett rossz élményt akarunk egyensúlyozni, hanem a mindennapi traumák feldolgozására is alkalmasak. Egy nagyszülő elvesztése, egy rossz élmény az óvodában, az első csúfolás, esetleg egy kórházi kaland mind-mind olyan tüskék lehetnek, melyek az ideális mesével feldolgozhatók.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!