Tudtad, hogy a barátságnak is van világnapja? Lássuk hozzá néhány barátságos mesét!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A családi kötelékek útán az egyik legfontosabb dolog az emberek életében a barátság. Kevesen tudják, de ennek a köteléknek is van világnapja, ezáltal idén már 62. alkalommal kerül megrendezésre minden év július 30-án! Hogy honnan ered?

Meglepő, de a barátság világnapját Paraguayban találták ki 1958-ban, méghozzá egy teljesen hétköznapi baráti társaságtól ered az ötlet, akik elhatározták, hogy minden évben július 30-án megünnepelik barátságukat, ami olyan sikert aratott, hogy rögtön ezrek kezdték el követni világszerte. Mintegy 40 évvel később, 1998-ban az ENSZ főtitkára Micimackót állította a kérdéses esemény középpontjába, mint reklámarc és nagykövet, de hivatalosan csak 2011-ben, az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének elfogadását követően vált a kérdéses nap hivatalos, elismert világnappá.

Hogy milyen mesék azok, melyek lurkóink számára képesek bemutatni a barátság igazi lényegét, illetve azt, hogy miről szól ez az egész? Lássunk néhány kitűnő példát!

Micimackó

Nem véletlenül állította az ENSZ magát Micimackót a barátság világnapjának egyik központi figurájává, hiszen ha létezik rajzfilm és tanulságos történet, ami képes átadni kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy miről szól, illetve miről kellene szólnia a barátságnak, akkor az a Micimackó. Bár a csacsi öreg medvéhez rengeteg epizód készült az évek során, azonban az igazi és hamisíthatatlan történet az eredeti 1977-es változat, mely főként az eredeti szinkronjával adhat nekünk életre szóló élményeket – akár még felnőttként is. Gyerekek számára pedig egyenesen kihagyhatatlan alkotás, hiszen a Százholdas pagony lakói bizony jól tudják, mi az a barátság!

Bogyó és Babóca: A barátság

Mi sem természetesebb annál, minthogy Bartos Erika itthon minden kisgyermekes szülő által ismert mesesorozata, avagy a Bogyó és Babóca is rendelkezik egy olyan kis történettel, melynek nemes egyszerűséggel az a címe, hogy A barátság. Bár az emberek, pontosabban ebben az esetben az erdőlakók közti szoros kapcsolatok majdnem minden részben rendkívül lényeges szerepet kapnak, azonban ez a rész célzottan erre fókuszál, így megmutatja nekünk Babóca egy napját, aki csak cseresznyét szeretett volna szedni, azonban mellette egy nagyon jó baráttal is gazdagodott.

Hol terem a barátság?

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács jóvoltából több rajzfilm is felkerült a Youtube-ra, melyek kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy egy-egy fontos témában felvilágosítást adjanak a kicsiknek, illetve a szülőknek egyaránt. A Hol terem a barátság? című epizód például éppen azt prezentálja, hogy a fogalom mögött gyakran rossz dolgok is megbújhatnak, így nem szabad mindenkihez feltétlenül bizalommal fordulni, aki azt állítja magáról, hogy a barátunk. Ebben a mesében egy erdei iskolába újoncként érkező diák, Teknőc Tóni történetéből okulhatunk, akinek nem sikerült túl szerencsésen az első napja, de a felnőttek segítségével végül minden jóra fordul, és igazi barátokra lel.

Süsü, a sárkány kalandjai

Noha a magyar rajzfilmgyártás hőskorából rengeteg sorozat és epizód foglalkozik a barátsággal, kiemelni sem lehetne csak egyet-kettőt, olyan sok van, azonban egyik sem annyira hatásos, mint a Süsü, a sárkány kalandjaiból megismert híres egyfejű, és a kis herceg kapcsolata. Ők ugyanis igazi barátokká váltak az epizódok során, és a legtöbb részben erről tanúbizonyságot is tesznek, hiszen közös kalandjaik során mindig előtérbe kerül szoros kapcsolatuk.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!