Módszerek, melyekkel biztonságosabban internetezhet a gyerek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az internet mára a mindennapjaink részévé vált. Bár a mai felnőttek néhány évvel, de inkább évtizeddel ezelőtt talán elképzelni sem tudták volna, hogy egyszer ilyesmi megjelenhet a színen, azonban a mai gyerekek úgy nőnek fel, hogy már azelőtt magabiztosan kezelik, hovatovább természetesnek veszik a világhálót, minthogy megtanultak volna olvasni.

Bár ennek megvannak a mai pozitív vonatkozásai, azonban rengeteg negatívuma is akad, ami mellett még fontosabb, hogy a megfelelően biztonságos hátteret rengeteg szülő képtelen biztosítani ehhez a gyermekének. Márpedig a biztonságos internetezés egy olyan dolog, amivel manapság fontos lenne foglalkozni, az alábbiakban pedig közöljük azokat a módszereket, melyek segíthetnek ebben.

Szülői felügyelet úgy is lehet, hogy nem vagyunk ott

Ma már a legtöbb böngésző támogat olyan szülői felügyeletnek is becézett opciókat, melyek lehetőséget adnak arra, hogy gyermekeink még akkor se tudjanak rossz helyre tévedni a világhálón, amikor mi nem vagyunk ott velük.

Letilthatunk bizonyos weboldalakat, akár egy konkrét téma szerint is honlapcsoportokat, de találunk akár külön szoftvereket, vagy beépülő pluginokat, melyek ilyen beállításokkal tudnak szolgálni nekünk, miközben okostelefonos applikációknál soha ne felejtsük el alkalmazni ezt, valamint a fizetési lehetőségek kikapcsolását.

Mindig legyen friss vírusirtó a gépen

Ha eredeti, folyamatosan frissülő Windows 10 van a számítógépünkön, akkor nem kell a vírusoktól vagy a kémszoftverektől tartanunk, hiszen a beépített Defender program annyira szigorú, hogy gyakran még azokat a szoftvereket is blokkolja, melyek egyáltalán nem jelentenek fenyegetést.

Külön, harmadik féltől származó vírusirtó vagy tűzfal beszerzésére tehát nem lesz szükségünk ahhoz, hogy gyermekünket biztonságban tudjuk, ezek ugyanis jellemzően megfogják azokat a felugró ablakokat vagy kártékony szoftvereket, melyek illetéktelen tartalmakhoz juttathatnák gyermekünket, esetleg kárt tehetnek a gépünkben.

Régebbi operációs rendszerek esetén már más a helyzet, ott nem árt feltenni egy extra vírusirtót és azt állandóan frissíteni, de Android és iOS alapú rendszereken szintén jó szolgálatot tehet egy ilyen applikáció.

Ellenőrizzük a gyermek böngészési előzményeit

Az internet sajnos nagyon rossz helyekre is elkalauzolhatja gyermekünket teljesen véletlenszerűen, emiatt mindig ellenőrizzük a böngésző előzményeit, hogy láthassuk, hol járt a gyerekünk.

Amennyiben valami furcsát tapasztalunk, esetleg azt látjuk, hogy felugró ablakok, nem kívánatos weboldalak bukkantak fel az előzményekben, tiltsuk le őket, és mindenképpen beszéljünk vele arról, amit esetleg láthatott.

Beszéljünk vele az internetes biztonságról

A fentiekben elhangzottak mellett természetesen rendkívül lényeges, hogy gyermekünkkel leüljünk beszélni, és felhívjuk a figyelmét az interneten rá leselkedő veszélyekről. Legyen szó vírusokról, fizetős applikációkról és egyebekről, mindig tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, illetve figyelmeztetéseket egyaránt.

Ha gyermekünk már nagyobb, ezáltal tinédzserkorú és közösségi oldalakat használ, még több veszély leselkedik rá, ami havi szinten szükségessé tesz egy ellenőrzést és fejtágítást arról, hogy ne jelölgessen vissza mindenkit a Facebookon, ne szolgáltasson ki személyes adatokat magáról, és pláne kerülje a helyadatok ismertetését. Ezek a legalapvetőbb problémaforrások, de ezen felül érdemes figyelmeztetni őket más kapcsolódó veszélyekre is!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!