Már a babának is fontos lehet a meseolvasás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Hogy a meseolvasásnak milyen sok előnyös oldala van a gyermekekre nézve, azt már rengeteg kutatás igazolta korábban, most azonban kiderült, hogy semmit sem lehet elég korán kezdeni, ha jót akarunk gyermekünknek, akkor már babakorában szükség lehet arra, hogy mesét olvassunk neki.

Hogy minek mesét olvasni egy kisbabának, ha úgysem ért belőle gyakorlatilag semmit sem? A kérdés helyes, a probléma pusztán a megközelítéssel van. Az alábbiakban pedig rögtön kiderítjük, hogy miért!

Már a születésük után fontos lehet mesét olvasni a babának

Ami a legfontosabb dolog a téma kapcsán, hogy leginkább azért lényeges mesét olvasni a kisbabáknak már röviddel a születésük után, mert amennyiben így teszünk, bár ő még csak a szülő hangját hallja ezzel, de így is elindítunk benne olyan ingereket, melyek felkeltik a figyelmét a kommunikáció irányában.

Kutatások igazolják, hogy a fogalmi gondolkodás és a később kialakuló úgynevezett társas viselkedés kapcsán rendkívül fontos lehet a korai meseolvasás a babák számára, de fejlődik közben a figyelem fenntartásának képessége, valamint az emlékezési készség egyaránt, sőt a későbbiekben jelentős befolyást gyakorolhatunk ezzel a szókincs tekintetében is.

Ezen a ponton fontos ugyanis kiemelni, hogy mire a babák betöltik az első születésnapjukat, a folyamatos meseolvasás miatt rengeteg hangnak a birtokában lesznek, melyek a későbbiekben szükségesek lehetnek a beszéd kialakulásában, illetve a beszédfejlődésben egyaránt.

Természetesen ehhez a folyamatos beszéd is rendkívül fontos lehet, ezáltal minél többet beszélünk velük vagy hozzájuk, annál jobb eredményeket érhetünk el ezen a téren. A megfigyelések alapján ráadásul nemcsak a korai beszédkialakulásban segít az idejekorán vállalt meseolvasás, de mindemellett azt is megtámogatja, hogy a későbbiekben sokkal lelkesebben, illetve könnyebben el tudják sajátítani az olvasási képességeket.

Amiért még fontos a korai meseolvasás

Lényeges itt megjegyezni még, hogy a meseolvasás a babáknak és a gyerekeknek ráadásul nemcsak a szövegértését vagy a beszédfejlődését segítheti meg, hanem az érzelmek tekintetében is rengeteg segítséget kapnak közben. A gyermekek ugyanis már egészen korán, akár már babakorban is bekapcsolódhatnak az egész folyamatba.

Példának okáért akár szavak nélkül képesek kérdezni tőlünk azzal, hogy rámutatnak a mesekönyvön belül egy adott képre, esetleg felfedezzenek képeket, melyek minden esetben valamiféle tanulási folyamatot jelentenek majd számukra. Mindez az érzelmi fejlődés terén rendkívül fontos, de ennél is lényegesebb, hogy a közös olvasás, a könyvek iránti vonzalom már nagyon korán megjelenik a mindennapjaikban.

Nyilvánvaló, hogy a babákat kezdetben főként azok a könyvek érdeklik majd, melyek nagyon sok képpel rendelkeznek. Lényeges ezen a téren a színesség, valamint a kontrasztosság, de nagyjából 4-5 hónap után már tárgyként is fontosnak tartják az könyveket. Meg akarják fogni, el akarják tépni, meg akarják rágcsálni őket, ami mind-mind egy természetes fejlődési folyamat részét képezi, még ha össze sem hasonlítható később az olvasás szeretetével, de lényegében az első lépések hozzá.

Ügyeljünk néhány dologra

Arra azért persze nem árt odafigyelni, hogy a babák nagyon rövid ideig képesek figyelni. A legtöbbször egy-két percnél tovább nem köti le őket egy történet, mert nekik nem maga a sztori lesz az érdekes, hanem az, ahogyan anya vagy apa szája mozog és kommunikációra nyílik.

Később ezt már a lapozgatás, a képek öröme egészíti ki, miközben a mi feladatunk csupán annyi, hogy az olvasást a mindennapi rutin részévé tegyük, miközben ez is hozzájárul majd később ahhoz, hogy növeljük a gyermeken belül az olvasás iránti vágyat és hajlandóságot.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!