Lássunk néhány sportos mesét az Olimpiai világnap alkalmából

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár a járványhelyzet miatt idén sajnos elmarad a négyévente megrendezésre kerülő olimpia, azonban így is fontos megemlékeznünk a világ egyik legrangosabb sporteseményéről, méghozzá a minden évben június 23-án tartandó Olimpiai világnap részeként.

A kérdéses világnapot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság indította útnak annak apropójából, hogy 1894-ben éppen ezen a napon ült össze először ez a szervezet. Kezdetben mindössze kilenc ország támogatta, mára azonban az összes olyan állam felsorakozott mögé, akik négyévente megmérkőznek a sporteseményen. Az Olimpiai világnap az évek során rengeteg egyéb kiegészítő rendezvénnyel bővült, 1987-től például már rendszeres futást is tartanak minden egyes NOB-országban, így köztük természetesen Magyarországon is.

Bár konkrétan az olimpiáról kevés mese emlékezett meg – annál több videojátékot ihletett a téma –, de rengeteg olyan sportos rajzfilmről tudunk, melyek tökéletes alapot adhatnak a megemlékezéshez. Lássuk, hogy melyek ezek!

Állatolimpia

A témához alighanem az Állatolimpia című, sokak szemében igazi klasszikusnak tekintett francia televíziós rajzfilmsorozat áll a legközelebb, mely 1994-ben indult útnak, Magyarországon pedig nem sokkal később, 1997-től futott. A kérdéses mesében a világ különféle régióinak állatai mérték össze a tudásukat a legkülönfélébb olimpiai sportágakban úgy, hogy közben a szórakoztatás és a humor mellett nagyon hasznos tudásanyagot is kaptunk az egyes fajokról. Sajnos nem ért el akkora népszerűséget, mint sokan várták, így ma kifejezetten nehéz fellelni a sorozatot még az interneten is, de egy-egy részt azért el lehet csípni – gyermekeink legnagyobb örömére.

Puskás Öcsi és barátai

Miután a híres aranycsapat részeként Puskás Öcsi megjárta az 1952-es olimpiai játékokat, és ott aranyéremmel győzelemre vezette a magyar labdarúgó válogatottat, kifejezetten fontos aktualitása van most a legismertebb magyarról és az egyik legnagyobb sportolónkról készült rajzfilmnek. A Puskás Öcsi és barátai egy mindössze 7 perc hosszúságú 2D-s animációs filmecske, mely egy nagyobb sorozat kezdő darabjaként, Gellár Csaba rendezésében készül, első epizódja pedig a legtöbb gyermek számára kedvet hozhat a futballhoz, illetve a sportoláshoz, miközben a szülő feladata, hogy kiegészítse a történetet az olimpiai szerepléssel, ami vélhetően későbbi epizódokban kerülhet bemutatásra.

Bogyó és Babóca: Focimeccs

Mi sem természetesebb annál, minthogy a Bogyó és Babóca sorozatban is találhatunk több epizódot, aminek köze van a sportolás örömeihez. A Bartos Erika által megálmodott csodálatos mesevilágon alapulva a Focimeccs című epizódban Vendelt, a szarvasbogarat meglátogatja Frici, a cincér. A két jó barát pedig elhatározza, hogy focimeccset szerveznek, melyen természetesen az erdő összes lakója részt vesz, így csakhamar egy komplett kis sportesemény kerekedik, aminek részeként mindent megtudhatunk a sportolás örömeiről.

Égből pottyant mesék – A piros pöttyös labda

Sajnos nagyon sok mai gyerek nem emlékszik már rá, de futott annak idején a Magyar Televízióban egy Égből pottyant mesék címre keresztelt sorozat, aminek részeként gyerekek által beküldött rajzokból készített zenés és tanulságos történeteket Gryllus Vilmos. A piros pöttyös labda című epizód ugyan csak nagyon gyenge szálakkal fűződik az olimpiához és a sporthoz, de garantált, hogy aki megnézi, az kedvet kap majd egy kis labdázáshoz és mozgáshoz a szabadban.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!