Nem okoz hiperaktivitást és alvásproblémákat a sok cukorfogyasztás a gyerekeknél

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Évek, sőt évtizedek óta tartja magát az a vélekedés a szülők között, hogy ha túl sok cukrot fogyaszt egy kisebb gyermek, attól alaposan felélénkül, a hiperaktivitás tüneteit produkálja. Ezt a gondolatmenetet pedig nagyon sokan továbbgondolták!

Ennek megfelelően kialakult egy tévhit arról, hogy a túlzott cukorfogyasztás hajlamos hiperaktivitást és alvásproblémákat okozni a gyermekeknél hosszabb távon. Egy kutatás azonban most rávilágított arra, hogy ez valójában csak egy tévhit, lévén semmi alapot nem találtak hozzá!

A cukor hat a gyerekek viselkedésére, de nem tartósan

Noha határozott és egyértelmű kijelentést senki sem tett, a Medical News Today által közölt cikk szerint azonban minden valószínűség szerint nem gyakorol tartós hatást a gyermekek viselkedésére a sok cukorfogyasztás.

Átmenetileg előidézhet élénkülést és egyebeket, azonban sem a hiperaktivitás, sem a különféle alvásproblémák kialakulásában nem játszik szerepet közvetlenül az, hogy a gyermek milyen sok cukrot fogyaszt a mindennapokban.

Ez nyilván még közel sem jelenti azt, hogy a lurkók bátran tömjék magukat cukorral, hiszen a fenti két problémát ugyan nem befolyásolja, de a cukorbetegség vagy az elhízás kialakulását alaposan elősegítheti.

Nem minden gyerek reagál ugyanúgy a cukorra

A gyerekek cukorfogyasztását a kilencvenes évek óta követik nyomon a szakértők. A JAMA már 1995-ben közzétett egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, mely közel 20 tudományos cikkre épülve állapította meg, hogy a gyerekek közel sem reagálnak ugyanúgy a cukorfogyasztásra.

Már akkor kiemelték azonban, hogy sokkal átfogóbb tanulmányokra lesz szükség ahhoz, hogy mindezt határozottan kijelenthessék. Mára pedig ezek az átfogó tanulmányok már elkészültek, az elmúlt évtizedekben számos kutatási anyag látott napvilágot a témában, azonban a két betegség és a magas cukorfogyasztás között nem találtak összefüggést.

Nincs összefüggés

Az említett forrás idézett egy kutatást, melyben kétcsoportnyi gyereket vizsgáltak meg. Volt köztük 25 3-5 éves gyermek és 23 darab 6-10 éves. Előbbieket a szülők nem tartották érzékenynek a cukorfogyasztásra, utóbbiakat viszont igen. A gyerekeket összesen három hétig követték nyomon.

A szakértők speciális étrendet írtak elő a kicsiknek, akik egyik héten magas cukortartalmú, a másik héten alacsony cukortartalmú ételeket kaptak, a harmadik héten pedig placebo volt a menü.

A gyerekeknek a kognitív teljesítményét értékelték a szakemberek, akik megdöbbenve tapasztalták, hogy semmiféle jelentős eltérést nem találtak a viselkedésüket és teljesítményüket tekintve egyik kísérleti hét alatt sem.

A forrás idézett egy 2017-es tanulmányt is, ahol közel 300 gyermeket vizsgáltak meg hasonló formában, zömében 8-12 éves korból. A gyerekek több mint 80 százaléka több cukrot fogyasztott, mint a napi ajánlott mennyiség, azonban egyiküknél sem állt fenn alvászavar vagy hiperaktivitás.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!