Olvasnivaló gyerekeknek – Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet

A digitális világ egészen elképesztő módon vált a mindennapjaink részévé. Mára mondhatni teljesen természetes az egész a társadalomban és a családok körében, éppen ezért meg kell tanulnunk néha nevetni magunkon, illetve a kialakult helyzeten, amihez mi sem nyújt tökéletesebb alapot, mint Marc-Uwe Kling könyve, ami már a címével is mindent elmond magáról.

A nagymama tönkretette az internetet? Kissé túlzónak ható cím? Pedig egyáltalán nem az, hiszen ez a könyv valóban erről szól, egy szerencsétlen, ámde aranyos nagyiról, aki életében először vigyáz huzamosabb ideig kisunokájára, Tiffanira, azonban a kedves öregasszony valamit nagyon elront, amitől egyik pillanatról a másikra elmegy az internet. Azonban nemcsak a házban, nemcsak a környéken vagy a városukban, hanem meglepő módon az egész világon visszatér a régi, mai divatos szóhasználattal élve offline világ.

Noha a helyzet tragikusnak is nevezhető, hiszen internet nélkül már semmi sem olyan, mint régen volt, valójában azonban végül minden jóra fordul. Dacára ugyanis annak, hogy Max nem tudja használni a telefonját, Lujza nem tud zenét hallgatni, a nagypapának nem működik a televízió, anya és apa pedig idő előtt hazamennek a munkából, mert nem tudnak dolgozni internet nélkül, végül mégis valami pozitív dolog történik.

A nehéz kezdet ellenére ugyanis a családtagok kezdenek egyre inkább közelebb kerülni egymáshoz, miközben felfedezik korunk egyik legnagyobb problémáját, miszerint internet nélkül sokkal jobban oda tudnak figyelni egymásra, és a világháló helyett meglepően sok lehetőség van az önfeledt szórakozásra. Mindezt az író elképesztően humoros formában, megannyi poén társaságában tárta a világ elé, nem csoda, hogy 2018-ban az Amazon gyermekirodalmi toplistáját hosszú hónapokon át vezette az eladások tekintetében.

A regény leginkább egy posztmodern meséhez hasonlítható, amiben a főszerepet az internet veszélyei kapják, hogy mi történne akkor, ha hirtelen beköszöntene az offline világ. A mai gyerekek ugyanis elképzelni sem tudnának egy ilyen szituációt, és ez a könyv éppen tökéletes arra az esetre, ha netán a jövőben egyszer bekövetkezne egy efféle helyzet.

Noha a nyelvezete sok esetben túlontúl mai és tinédzserközpontú, érezhető, hogy kiket célzott vele a szerző, ugyanakkor az internetmentes világ ábrázolása kifejezetten jól sikerült, így már csak ezért is érdemes lehet kézbe venni, méghozzá közel sem csak a gyerekeknek, illetve a mai tizenéves korosztálynak. Bár tény és való, hogy főként utóbbiak számára lehet maradandó élmény!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!