Költségmentes kültéri fejlesztő játékok jó idő esetére

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár az őszi és a téli időszak nem a kültéri élményekről szól, ugyanakkor lesz még jó idő, hovatovább a két évszaknak is vannak olyan intervallumai, amikor a gyerekekkel ki lehet menni a szabadba. Hogy nem lehet játszótérre menni? Nem lehet kimozdulni a kertből? Minden hideg, vizes és sáros?

Aggodalomra semmi ok, ebben az időszakban, illetve ilyen körülmények között is bőven kitalálhatunk olyan fejlesztő játékokat gyermekeink számára, melyeket hidegebb időszakokban egyaránt élvezhetnek – méghozzá akár teljesen költségmentes formában. Hogy melyek ezek a játékok? Lássunk néhány nagyszerű példát, melyekhez nem kellenek speciális eszközök, sem nagy helyigény!

Cicázás

Minden kisgyermekes családban van legalább egy labda. A cicázáshoz pedig nem is kell más, csak három vagy több ember, illetve egy kisebb-nagyobb labda. Minél nagyobb a gyerek, annál kisebb legyen a játékszer, és minél kisebb, annál nagyobb, akár strandlabda méretű is, amit könnyebben elkap.

Aki esetleg nem tudná, hogy miről van szó, a cicázás során két ember egymással szemben áll 4-5 méteres távolságban, majd középre beáll valaki, történetesen a cica, akinek az lesz a dolga, hogy elkapja a labdát, amit a két végponton állók folyamatosan, érintésből dobálnak egymásnak maximum fejmagasságban.

Ha a cica elkapja a labdát, az áll a helyére, aki utoljára hozzáért. Ha valaki tartósan megfogja és tartja a labdát, szintén köteles leváltani a cicát. A játék nemcsak alaposan megmozgatja a gyerekeket, de mindemellett fejleszti mozgáskoordinációjukat és ügyességüket egyaránt.

Ugróiskola

Az ugróiskolát mindenki ismeri. Ha máshonnan nem, akkor legalább a filmekből, de a mai gyermekek többsége sajnos kimarad ebből az élményből, pedig ennél kisebb költségvetésű dolgot aligha tudunk biztosítani nekik szabadtéri játékhoz. Nem kell hozzá más csak néhány kréta, ha pedig ez nincs, akkor néhány kavics, faág vagy bármi, ami határkijelölésre alkalmas.

Rajzoljuk fel vagy jelöljük ki tehát a gyerekeknek a megszokott ugróiskolát. A legjobb, ha a járdára krétával felhordjuk, hiszen azt az eső nyomtalanul le tudja mosni, így garantáltan nem teszünk kárt benne. Az ugróiskolához megannyi szabály tartozhat, páros lábbal, egy lábbal, váltott lábbal is ugrálhatnak benne a gyerekek, de minden ugráshoz tartozhatnak feladatok is.

Nemcsak jól lefáradnak a játék során, hanem mindemellett egy sor érzékük fejlődésnek indul. Növekszik az állóképességük, megtanulhatják a színeket, a számokat, a jobb és bal végtagjaik között is felfedezhetik a különbségeket, miközben az egyedi szabályrendszerek jóvoltából megannyi egyéb extra tudást adhatunk át nekik. A határ a csillagos ég, csak egy kis kreativitás kell hozzá!

Kincskeresés

Ha van egy saját kiskertünk, vagy van olyan zöldövezet a közelben, ahol háborítatlanul játszhatunk a gyerekekkel, akkor a kincskeresés elképesztően jó móka lesz. Nem kell hozzá más, csak néhány papírdarab, egy toll, némi kincs és persze egy csipetnyi kreativitás, hogy a kicsik hatalmas nagy kalandokat éljenek át majdhogynem egy zsebkendőnyi helyen.

Kezdésnek találjunk ki egy történetet, majd tervezzük meg az útvonalat, méghozzá érintőpontokkal. Legyen egy üzenet a homokozónál, a fáknál, a garázsnál és így tovább. A gyerekeket vezessük, adjunk neki segítséget, meséljük a történetet, alakítsuk azt a saját szánk íze szerint és persze ne feledkezzünk meg a nagy kincsről sem a végpontnál, ami lehet egy zacskó cukor vagy valami finom csokoládé is akár. Garantált szórakozás lesz a kicsiknek!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!