Ki az a Grincs?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az utóbbi években kifejezetten gyakran lehetett hallani Magyarországon is a Grincsről. Nemcsak a kapcsolódó, pár évvel ezelőtt megjelent mozifilm miatt, hanem úgy általánosságban ott a grincsfa, amit egyre több otthon ünnepi díszítéseként láthatunk, de sokszor hallani már a félelmetes Grincsről a televízióban is, hogy elrabolja és tönkre teszi a karácsonyt.

Oké, de ki az a Grincs?

A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy mégis ki az a Grincs? A Grincs hagyománya amerikai eredetű, egy arrafelé hírhedt karakter, egy zöld emberszerű lény, aki azzal vált ismertté, hogy gyűlöli a karácsonyt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy eltörölje a szeretet ünnepét.

Hozzá köthető a gúzsba kötött karácsonyfa eredete is, amiből végül a grincsfa született, és terjedt el szintén a magyar lakosság körében úgy, hogy valójában sokan azt sem tudják, mi az, vagy hogy például a karaktert eredetileg egy Dr. Seuss névre hallgató meseíró találta ki, de ihletése nem teljesen ismert, ugyanakkor története kifejezetten szívet melengető.

A Grincs története

A Grincshez kapcsolódó eredettörténet alapja az ötvenes évekig nyúlik vissza. Dr. Seuss egy kedves karácsonyi sztorit szeretett volna alkotni ugyan, de valójában fordítva sült el az egész dolog, hiszen sokkal többen emlékeznek belőle a karácsonyt gyűlölő zöld lényre, mint a happy endre, merthogy természetesen ez a cselekmény is jól végződik.

Az eredeti mese és a később a Jim Carrey főszereplésével készült mozifilm egyaránt arról szól, hogy bár a Grincs szeretné ellopni a karácsonyt, azonban egy kedves kislány rábeszéli arra, hogy idén ünnepeljen velük a városban, ahol a zöld lény ajándékot kap, egy borotvát, amitől annyira megsértődik, hogy törni-zúzni kezd, és az ünnepek tönkre tételére készül.

Ellopja a házakból a karácsonyfákat, a díszeket, minden dekorációt, sőt az összes ajándékot is, a terve azonban mégsem valósul meg, mert azt tapasztalja, hogy hiába lopott el mindent, a város lakói így is boldogok, így is ünnepelnek, énekelnek és táncolnak. A Grincs így végül ráébred arra, hogy a karácsony nem az ajándékokban és a tárgyakban rejlik, hanem a szívekben él, amitől az ő szíve is meglágyul végül.

Miért nincs helye a Grincsnek a magyar kultúrában?

Bár a Grincs egy kedves kis történetté vált, különösképpen a 2000-es években belőle készült mozifilm lett nagyon családbarát, ugyanakkor dacára a multikulturális értékeknek, ehhez a zöld lényhez nagyjából annyi közük van a magyaroknak, mint a Halloweenhez, azaz röviden semmi.

Nyilvánvaló, hogy az amerikai hagyományok a fogyasztói társadalom miatt apránként beférkőznek majd a magyar kultúrába is, évről-évre egyre alaposabban, így maholnap hagyománnyá válik a halloweeni cukorkagyűjtögetés, valamint a kapcsolódó házdíszítések, illetve egyéb jelmezes partik.

Ez alapján már kitalálhatjuk, hogy a Grincs kapcsán is egészen hasonló őrültségek várhatók rövidesen. Az elkövetkezendő években szinte tonnaszám jelenhetnek majd meg a zöld lényt ábrázoló játékok, ruhák, díszek és egyebek, melyek bizonyára az eladások terén egyenesen brillíroznak majd, csakhogy a magyar kultúrához ezt sem tudjuk majd hozzákapcsolni.

Mivel azonban gyermekeink folyamatosan azt látják az Amerikából érkező, illetve amerikabarát rajzfilmeken, hogy a gyerekek odakint Halloweent ünnepelnek, vagy a Grincsről szóló történetekkel rémisztgetik egymást, kapcsolódó ruhákban járnak és grincsfát állítanak, ezért lassacskán az életünk részévé válik a zöld lény legendája, és szinte biztosan eljön majd az idő, amikor már senki sem kérdőjelezi meg itthon a létjogosultságát. Elvégre a karácsonyfaállítás hagyománya is valahogy így kezdődhetett el!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!