Kicsit köhög a gyerek és máris maradjon otthon? De hát ősz van!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A járványhelyzet soha nem látott terheket ró a magyar családokra már hosszú hónapok óta, azonban még több kellemetlenséggel számolhatnak azok a szülők, akiknek a gyermekük óvodába és iskolába jár.

Bár intézménye válogatja, hogy mennyire veszik komolyan a dolgot, de gyakorló szülőként mi is gyakran kaptunk már megjegyzést arra, ha egy kis orrfolyással vagy némi köhögéssel a gyereket elengedtük iskolába és óvodába, holott ez tavaly előtt még teljesen normális volt.

Emberek, ősz van!

Azon túl, hogy félvállról vennénk a járványt, esetleg jelentéktelennek állítanánk be, csak arra szeretnénk utalni ebben a cikkben, hogy sajnos a média és a vezetés egymásnak folyamatosan ellentmondó tájékoztatása, a gyakorlattal teljesen összeegyeztethetetlen intézkedések elképesztő zűrzavart eredményeztek a társadalomban, aminek sajnos a kisebb gyermekek, az óvodások és az iskolások is isszák már a levét.

Arról van itt szó, hogy ma már bárki tüsszent vagy köhint egyet a buszon, rögtön furcsa tekintetek merednek rá, és bár senki sem mondja ki, az illető bizonyára pontosan tudja, hogy most mindenki azt hiszi róla: „koronás”. Mindezzel egyetlen probléma van: itt az ősz!

Az őszi időszak minden normális embernek, még a rendkívül erős immunrendszerrel rendelkezőknek a szervezetét is megviseli. Nagyon kevés az az ember, aki ilyenkor legalább kisebb mértékben meg nem fázik, a gyermekekre pedig hatványozottabban igaz ez az állítás.

Ennek fényében gyakorlatilag még akkor is lehetetlen egészségesen tartani a gyermekünket, ha minden vitamint megveszünk számára, hiszen az évszak sajátosságai miatt elkerülhetetlen egy kis megfázás. Ez mindenkinél menetrendszerű ősszel, nem kell tőle azonnal megijedni.

Ha minden kis náthánál otthon marad a gyerek, mindenkit kirúgnak a munkájából

Csakhogy az oktatási intézményekben gyakran eltúlozzák ezeket a betegségeket, ami nem meglepő, hiszen már hivatalos szervek is kérték arra a szülőket, hogy ha a lurkó egy kicsit köhög, folyik az orra, azaz megfázott, akkor ne menjen közösségbe.

Nyilván minden szülőnek fontos a saját gyermeke egészsége, és aki odafigyelt rá, az nagyobb megfázás, lázas állapot vagy gyógyszeres kezelés esetén otthon hagyta a lurkóját, de aki járt már óvodában vagy iskolában őszidőben, az biztosan tudja, hogy a fentiek betarthatatlanok.

Merthogy ilyenkor minden gyerek kivétel nélkül beteg egy kicsit. Nincs olyan, aki ne fújná néha az orrát vagy ne köhögne egy kicsikét. Ha betartjuk néhány hangadó tanácsadó javaslatait – akik alighanem iskola közelében sem jártak már évtizedek óta –, akkor az őszi időszakban gyakorlatilag minden óvoda és iskola bezárhatna.

Merthogy nem maradna egyetlen egészséges gyermek sem az intézményekben. Itt pedig még szóba sem hoztuk azt a problémát, azt az óriási terhet, ami ilyenkor a szülőkre nehezedik. Ha ugyanis a gyerek otthon van, a szülő nem dolgozhat. Elúsznak az értékes szabadságok, utána pedig jön a trükközés a táppénzzel, ami kevesebb fizetést eredményez, stresszt ró a gondviselőkre, egyszóval csak halmozza a gondokat.

Könnyű tehát azt mondani egy pedagógusnak, hogy a szülő hagyja otthon a gyermeket még akkor is, ha ez az orvos szerint sem indokolt, de amíg ennek nincs megteremtve a törvényi háttere, addig ez a témakör súlyos problémákat okoz majd járványhelyzet idején.

 

 

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!