Költségmentes beltéri fejlesztő játékok, ha nem lehet kimenni a szabadba

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Így november második felében, a koronavírus-járvány ki tudja hányadik hullámában nagyon nehéz kültéri programokat és játékokat találni, illetve kitalálni gyermekeinknek. Szabadtéri elfoglaltságokra ugyanis sem az időjárás, sem a jelenlegi helyzet nem a legalkalmasabb, így ha nincs saját kiskertünk, vagy nem vidéken lakunk, nehéz helyzetbe kerülhetünk.

Persze aggodalomra semmi ok, ha le akarjuk fárasztani a gyermeket, mindemellett pedig fejlesztenénk is bizonyos képességeit – mindezt nulla anyagi ráfordítás mellett –, akkor érdemes lehet megismerkedni az alábbi beltéri játékokkal, melyek éppen erre az időszakra lettek kitalálva.

Kitalálós játék

A kitalálós játék főleg az óvodás és kisiskolás korosztály számára ideális választás. Nagy előnye, hogy egyszerre akár sokan is játszhatják, és nincs szükség másra, csak egy kendőre vagy pokrócra, illetve jó sok apró tárgyra a háztartásból. Kiskanál, játékok, gomb, toll, kupak, cukorka – itt bármi bekerülhet a „kalapba”.

A lényege, hogy a gyerekeknek be kell dugniuk a kezüket a takaró alá, majd az odahelyezett tárgyról kizárólag tapintás útján megmondani, mi is az valójában. Ha kitalálta, kaphat cukorkát, de lehet pontokat is gyűjteni, miközben rengeteg érzékszervük bővül és szó szerint játszva telik majd az idő.

Rajzos barkochba

A barkochba az egyik olyan játék, amit kortól és nemtől függetlenül bárki képes játszani, így könnyedén bevonható a 4-5 éves óvodás és a nagymama vagy nagypapa a dologba. Bár önmagában jelentős mértékben képes fejleszteni rengeteg képességet, azonban egy kicsit bonyolíthatjuk is, például rajzzal kombinálva.

Nem kell hozzá más, csak egy rajzlap – környezetbarát formában egy letörölhető tábla, ha van –, a lényege pedig annyi, hogy a játékosoknak úgy kell kitalálnia, a másik mire gondolt, hogy az csak rajzol, de nem beszél. Ezzel fejlődik a kézügyesség, a kreativitás és a rajzkészség is.

Tárgyrejtő játék

Amennyiben gyermekeinket egy kicsit meg is mozgatnánk a lakásban a fejlesztés mellett, érdemes lehet egy kis tárgyrejtésre ösztönözni őket, amit óvodások és kisiskolások egyaránt nagyon élvezhetnek majd. A játék lényege, hogy el kell rejteni valamit a lakás egyik pontján, majd a kicsiket a hideg és a meleg szavakkal, illetve azok szinonimáival kell terelgetni.

Amennyiben a gyerek messze van az elrejtett tárgytól lehet neki kiabálni, hogy hideg, nagyon hideg, megfagysz, ha pedig közeledik felé, akkor az enyhül, a langyos, a meleg, a forró és a tűzforró szavakat skandálni. Ezzel játszva bővül a szókincs, elsajátítják a melléknévfokozás alapjait, miközben javul a tájékozódás is.

Eltűnős játék

Az egyik legjobb memóriafejlesztő játék minden kétséget kizáróan ez a rendkívül egyszerű és az agyat alaposan lefárasztó megoldás, mely az asztalra kipakolt tárgyakról, illetve azok eltűnéséről szól. Nagy előnye, hogy akár nagyobb gyermekekkel is játszhatjuk, hiszen minél több tárgyat pakolunk ki, annál nehezebb lesz megállapítani majd, mi tűnt el a sokadalomból.

Ennek az egyszerű benti játéknak ugyanis az lesz a célja, hogy javítsa a megfigyelést, a memóriát és az emlékezőképességet. A gyerekek feladata, hogy 5-10 másodpercük van memorizálni az asztalra kipakolt tárgyakat és játékokat, majd utána elfordulnak, miközben mi egyvalamit elveszünk onnan. (Nehezebb fokozatán akár több mindent!) A cél az, hogy a gyermek ki tudja találni, melyik dolog tűnt el az asztalról!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Jégvarázs 2 ajánló

Tovább folytatódik a Disney 2013-as blockbuster animációs filmje, a Jégvarázs, melyet legfőképpen a kislányok zárhattak a szívükbe, noha rengeteg kisfiú is odáig volt a varázslatos

Tovább olvasom »