Hasznos tanácsok, ha gondot okoz anyagilag az iskolakezdés

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az utóbbi hónapokban a járványhelyzet hatására olyan szédületes drágulások mentek végbe a boltok polcain, aminek következtében minden nagyobb extra kiadás komoly nehézségeket okozhat a családok számára. Ilyen például az iskolakezdés is!

Ha mindent összeszámolunk, és mindenből csak az alapdolgokat vásároljuk, egy kétgyermekes család esetében az iskolakezdés bőven százezer feletti költség, ami nem kis kiadás azok számára, akiknek ez az összeg a fizetésük egy jelentős részét kiteszi.

Amennyiben nálunk is gondot okoz anyagilag az iskolakezdés, lássunk néhány hasznos tanácsot, amivel spórolhatunk.

Lássuk, mit tudunk újra felhasználni

Az egyik első és legfontosabb trükk a spórolás kapcsán az, hogy megnézzük, mi az, amit a tavalyi évről újra fel lehet használni megint. Sokan ösztönösen kihajítanak mindent, amit a gyerek az előző évben használt, holott nem kizárt, hogy több ezer forintot tudnának így megspórolni.

Miről van itt szó? Példának okáért néhány alig használt, egyszer-egyszer kifaragott ceruzáról, vonalzókészletről, félig megbontott írólapcsomagról, melyek apróságok, de darabonként több száz forintba kerülhetnek, így máris ezresek kerültek a perselybe.

Ezen felül érdemes megnézni például a tolltartót is. Ha belülről még vállalható, csak egy kis takarítás kell neki, akkor szánjuk rá pár percet, kívülről pedig turbózzuk fel néhány dologgal, amit otthon találunk. Matricák, jelvények, felvarrók vagy pár menő folt, és már rá sem lehet ismerni.

Ugyanez a helyzet a táskával! Sok gyerek minden évben új táskát kap annak ellenére is, hogy az előzőnek még semmi baja. Egy kis cipzárrenoválás, egy kis foltozás, ha szükséges, illetve természetesen egy kiadós mosás, és máris több ezer forintot megspóroltunk egy gyereken.

Márkás ruha? Minek?

Bár bizonyos kor felett ez már nem megvalósítható, hiszen sajnos a gyerekek tinédzserként a többiek miatt megkövetelik a márkásabb ruhákat, de egy alsó tagozatos lurkót felesleges méregdrága márkás holmikba járatni csak azért, mert iskolás.

Nem kell feltétlenül turkálóba mennünk, ellenben ilyenkor iskolakezdés előtt rengeteg olcsóbb ruhaboltban még olcsóbbak a termékek, rengeteg a kiárusítás, az összevont dolgok, így túlzás nélkül néhány ezer forintból – bőven tízezer alatt – tetőtől-talpig teljesen új ruhába tudjuk öltöztetni a gyereket úgy, hogy még váltásruhája is lesz.

A márkás ruhák ilyenkor azért is feleslegesek, mert egy tanév alatt gyakran több méretet változhat a lábuk vagy a derekuk, a hosszúságuk pedig pláne, így év közben is szükség lesz például vásárolni.

Vásároljunk nagyobb tételben

Nagyobb tételben jellemzően mindig és minden olcsóbb. Ezt nem árt az iskolakezdéskor is észben tartani, így ha több gyermekünk van, akkor felkutatni azokat a helyeket, ahol egyszerre lehet megvenni nagyobb tételben több írószert vagy ruhát, hiszen ezzel rengeteget spórolhatunk.

Ha csak egy gyermekünk van, de ismerünk hozzánk hasonlóan olyan embereket, akik nehezebben veszik az iskolakezdéssel járó anyagi akadályokat, akkor érdemes lehet összebeszélni, és együtt vásárolni nagy tételben, ezzel ugyanis több ezer forintot megspórolhatunk ilyenkor.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!