Ezért szeretik a gyerekek újra meghallgatni kedvenc meséiket

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Biztosan sok szülő találkozott már azzal a problémával – ha nevezhetjük ezt így –, hogy gyermeke egy adott időszakban folyamatosan újra és újra ugyanazt a mesét kérte felolvasásra, és nem volt hajlandó semmi pénzért sem mást választani.

Ez szülői szemmel kifejezetten kellemetlen lehet, azonban meglepő, de a gyermekünk nem véletlenül kéri újra és újra kedvenceit. Sőt mi több: azon túl, hogy ennek megvan a maga oka, a lurkó rendszerint még profitál is belőle. Hogy mégis mit? Minden kérdésre megpróbálunk válaszolni az alábbiakban!

Miért jó az ismétlés?

Felnőtt fejjel talán semmi hasznát nem látjuk annak, hogy újra és újra ismétlünk egy-egy mesét, azonban ilyenkor fontos kiemelni, hogy miként működik az emberi természet. Tudományos kutatások igazolják ugyanis, hogy minden ember érdeklődő természet, ha tehát valami felkelti az érdeklődését, azt meg akarja ismerni.

A megismerés legjobb módja pedig a felfedezés, a felfedező ismétlés! Ez tehát részben egy ösztönös dolog a gyermek részéről, de az érzelmesebb, félénkebb, biztonságkedvelő gyermekek esetében ez az ismétlés a biztonságérzetet is növeli, a már sokszor hallott mese meglepő, de megnyugtatja őt, többek között azzal is, hogy már jól tudja, milyen kiszámítható dolog fog történni vele.

Ez a folyamat nemcsak meséknél, hanem rajzfilmeknél, mondókáknál is megfigyelhető. Ezeket a gyerekek imádják ismételni, mert előre tudják, hogy milyen végkimenetellel rendelkezik majd a történet, és mivel az egész begyakorolt dolog, ezért egy vers vagy egy mondóka esetében sokkal ügyesebbé válnak a tevékenységeik tekintetében.

A gyermekek és az óvodások sikerélményt kapnak például attól, ha tudják, hogy egy-egy történetben mi lesz a forduló, mi lesz a végkifejlet, mikor érkezik egy új karakter, vagy egy versben milyen rím következik. Nekik nincs szükségük meglepetésre, éppen azért izgatottak, hogy tudják, mi következik majd.

 Az ismétlés a tanulásban is segít

Azon túl, hogy az ismétlésnek létezik pszichológiai oldala, azért nem árt kiemelni, hogy ez a folyamat a tanulás egyik alapja is. Ha valamit sokszor ugyanúgy elmondunk a gyermeknek, akkor azt előbb vagy utóbb, de biztosan megjegyzi majd, a kicsiknél ez a tanulás alapja, sőt ez a módszer sokaknál felnőttkorban is megmarad.

Az ismétlés során szerzett tudás ráadásul önbizalmat, tudást ad a kicsiknek, ha megtanulnak egy dalt vagy egy mesét, akkor úgy érzik, hogy okosak – egyébként nagyon helyesen –, így legközelebb is szívesebben veszik rá magukat az ilyen formájú tanulásra.

Azt pedig még szóba sem hoztuk akkor, hogy a mesék ismétlése a beszédfejlődésük, a szókincsük szempontjából sem elhanyagolhatatlan. Ezzel a módszerrel ugyanis a gyerekek sokkal több olvasott és hallott szónak megismerik a jelentésüket, a szavak mellett pedig a betűket szintén jobban megismerik majd.

Ezen felül a gyakori ismétlés abból a szempontból is biztonságérzetet nyújt a kicsiknek, hogy magabiztosabban szánják rá magukat a nehezebb feladatok elvégzésére is, hiszen tisztában vannak vele, hogy képesek lesznek azt teljesíteni, legfeljebb kitartóan ismételni kell a folyamatot.

Az ismétlés ugyanis türelemre tanítja őket, ami nemcsak a repetitív feladatoknál ad majd rengeteg lehetőséget a kezükbe. Ez különösen előnyös a türelmetlenebb gyermekeknél, akiket meg kell tanítanunk arra, hogy a kitartás, az ismételt nekifutás, a türelem fontos erény, és erre az egyik legjobb módszer – egyébként a maroknyi közül – a mesék gyakori újraolvasása lehet.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!