Ezért nem szerencsés, ha lámpafényben vagy televízió mellett alszik a gyerek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Rengeteg családban általános, hogy a gyerekek ilyen vagy olyan okból kifolyólag lámpafénynél vagy televízió fénye mellett alszanak el, mert éppen félnek a sötétben vagy mert a szülők valamiért ehhez szoktatták őket.

Csakhogy ez igazán komoly probléma, hiszen egy kutatás bebizonyította, hogy az emberi szervezetben már az enyhe éjszakai fénynek való kitettség is súlyos szív- és érrendszeri károsodást okozhat hosszabb távon, sőt mi több, a cukorbetegségre való hajlamot is növeli.

Egyelőre csak felnőtteknél sikerült bizonyítani a párhuzamot

A kutatást a Northwestern Egyetem orvosai végezték, akik elsődlegesen felnőtteken végezték el tesztjeiket, azonban kivétel nélkül úgy találták, hogy a fényhez kapcsolódó alvási szokásokat az emberek jelentős része a gyermekkorból hozta magával, tehát nagyon fontos odafigyelni rá a szülőknek.

Phyllis Zee, a kutatás vezetője – és egyébként országában híres alváskutató – elmondta, hogy már egyetlen olyan éjszaka, amikor közvetlen mérsékelt világításnak vagyunk kitéve a szobánkban, drasztikusan ronthatja a glükóz-, valamint a szív- és az érrendszeri szabályozó tulajdonságokat, aminek hatására szívbetegségek, cukorbetegség vagy metabolikus szindróma alakulhat ki, pontosabban növekednek a kapcsolódó kockázati tényezők.

Miért okoz gondot az éjszakai fény?

Az emberi szervezet rendkívül bonyolult rendszer. A nappali fényre például úgy reagál, hogy az határozottan aktiválja a szimpatikus idegrendszert, ezzel növeli a pulzusszámot, aminek hatására a szív nagyobb pulzusszám mellett kezd el működni, hogy ezzel egyfajta éberebb állapotot tartson fenn.

Egészen hasonló hatás zajlik le a szervezetben akkor is, amikor éjszakai alvás során a szervezet kisebb-nagyobb fénynek van kitéve. Ilyenkor ugyanis a vegetatív idegrendszer aktiválódik, a szívverés magasabb fokozatra kapcsol, és a szervezet nem tud eléggé kikapcsolni ahhoz, hogy megfelelően mély alvóállapot alakuljon ki.

Mindez olyannyira veszélyes, hogy a kísérletben résztvevők között, akik egyetlen éjszakát aludtak világos szobában, másnap inzulinrezisztenciára utaló tüneteket produkáltak, vagyis a hasnyálmirigy egyre több inzulint kezdett előállítani a szervezeten belül, ami hosszabb távon képes tartósan megemelni a szervezet vércukorszintjét. Ez nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekeknél is rendkívül veszélyes.

Mit tegyünk, ha csak fényben akar aludni a gyerek?

Sajnos különösen a gyermekek esetében meglepően gyakori, hogy fényben alszanak, vagy valamilyen fényforrás mellett, mert félnek, így érzik biztonságosnak és így tovább. Ez ellen nem sokat tehetünk, azonban a hatásokat ettől eltekintve is mérsékelhetjük, példának okáért úgy, hogy valamilyen halvány fényforrást választunk, és azt is a lehető legközelebb elhelyezve a padlóhoz, hogy minimális fényt adjon.

A kutatások szerint a sárgás, narancsos, vöröses árnyalatú fények a legszerencsésebbek éjszaka, hiszen halványan szinte egyáltalán nem stimulálják az agyat, a kéket és a fehéret viszont mindenképpen kerülni kell. Ha az utcáról szivárog be túl sok fény, akkor minden esetben függönyökkel és egyéb árnyékolókkal kell védekezni ellene, de a szemmaszk használata is jó megoldás.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Locsolóvers

Nyuszi ugrál a réten, Színes tojást hoz éppen. Húsvét reggel felkelek, Kis versikét rímelek. Szép lányok, kisasszonyok, Kicsi kölnit hordozok. Locsolkodni jöttem én, Erről szól

Tovább olvasom »