Olvasnivaló gyerekeknek – Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora

A gyerekek többsége odáig van a humoros történetekért, ezért előnyben részesítik azokat a kis sztorikat, melyeken jókat tudnak mosolyogni a hétköznapok során. Ebből kiindulva most úgy döntöttünk, hogy egy igencsak vicces regényt ajánlunk a figyelmükbe, ami már egészen kisiskolás kortól szórakoztató lehet számukra, de még a fiatalabb tinédzsereknek is kellemes élményt nyújthat, sőt a gyermeki lélekkel rendelkező felnőtteknek egyaránt ajánlott.

A Doktor Proktor pukipora nemcsak a címében különleges, hanem úgy nagy általánosságban sem nevezhető egy hétköznapi könyvnek vagy olvasmánynak. Ez nem meglepő annak fényében, hogy Jo Nesbo nevét elsődlegesen a skandináv krimikkel azonosítják a legtöbben, és ez a hatás természetesen ezen a történeten is észrevehető lesz majd.

Konkrétan a történet egy őrült tudósról szól, illetve a szomszédjában élő gyerekekről, akik különös módon barátságot kötnek, majd közös erővel feltalálnak egy különleges találmányt, aminek a neve a pukipor. A név senkit se tévesszen meg, ez valóban az, aminek elsőre hangzik az olvasást követően, egy olyan porszerű anyag, amitől az emberek sokszor és sokat pukiznak. Talán nem meglepő, hogy egy ilyen találmány fenekestől felforgatja a feltalálók és az emberek életét, így rengeteg vicces helyzetnek lehetünk majd a részesei, amíg el nem jutunk a végkifejletig.

Bár sokan azt hihetik, hogy a könyv alpári módon vicces és tele van pukizós poénokkal, de valójában nem ennyire drasztikus a helyzet. Humor akad benne szép számmal, azonban nem olyan mértékben, hogy az ember nagyokat hahotázna rajta olvasás közben. Inkább csak elmosolyodik az egészen, miközben szó sincs gusztustalanságról vagy ízléstelenségről, hiszen a sztori inkább magáról a pukiporról, a feltalálás körülményeiről és bonyodalmairól szól, melyek nem mellékesen vicces szituációkat eredményeznek majd.

Hogy a pukizós tartalom miatt egy inkább fiúknak szóló könyvről beszélünk? Ezt sem mondhatnánk, hiszen a szereplőgárdában egy kislány is megtalálható, miközben a történet maga nemtől függetlenül szórakoztató lehet gyakorlatilag bárkinek. Maga a cselekmény nagyon gyors, határozottan gördülékeny, miközben elképesztően kalandos.

Jó hír, hogy a történethez néha egy-egy rajz is kapcsolódik, melyek kifejezetten egyszerűek, de igencsak illeszkednek az egészhez. Egy olyan cselekményről van itt szó, amit kifejezetten kedvelhetnek a gyermekek, de a felnőttek is megszerethetnek. Túl sok tanulságot talán nem ad, ellenben kifejezetten szórakoztató, és néha bizony erre is szükség van, különösen ezekben a sötét időkben.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!