Olvasnivaló gyerekeknek – Guus Kuijer: Polli

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Guus Kuijer: Polli

A Mindörökké ​együtt alcímmel ismert Polli egy igazi gyöngyszemnek tekinthető az ifjúsági irodalomban. Egy olyan könyv, ami kifejezetten a tinédzsereknek, a 12-14 éves korosztálynak szól, és bár Guus Kuijer elképesztő módon mászott bele egy 12 éves kislány, konkrétan Polli fejébe, valójában azonban mindezt úgy prezentálta az olvasók számára, hogy az idősebbeknek egyaránt érdekes legyen. Sőt, nemcsak érdekes, hanem egyszerre megindító is, egy olyan mű, ami rendkívül mély jelentéstartalommal szolgál.

A történet főhőse Polli, akinek a legnagyobb vágya, hogy költő legyen pontosan úgy, mint az apukája. Pontosabban az apukája nem is költő, mert soha nem írt még le egyetlen verset sem, de fejben több ezret megfogalmazott és elszavalt már. Polli mindenáron szeretne verset írni, csakhogy ez nem olyan egyszerű, sőt hősünk kis szerelme is hátráltatja ebben, hiszen úgy véli, hogy egy lánynak nem való az, hogy költő váljék belőle.

Polli élete tehát nem egyszerű, de a szülei rendre még jobban megnehezítik neki a mindennapokat. Anyukája például bár nagyon szuper és nagyon laza, mindig segít megvédeni a lányt, azonban alaposan felforgatja hősünk életét, amikor összemelegednek Polli osztályfőnökével. A főszereplőnek ekkor lesz elege mindenből, és alig várja a hétvégét, hogy elutazhasson a nagyszüleihez, ahol végre egymaga lehet a gondolataival, elmerenghet az élet dolgain saját kis bocija társaságában.

Ezt a merengést dolgozza fel a leginkább ez a könyv! Olyan, mint egy fiktív napló, egy erőteljes pszichológiai és filozófiai háttérrel rendelkező gondolatfolyam, amelyből azon túl, hogy megismerhetjük Pollit, közben még mi is segítséget kapunk. Bár a könyv nem akar megoldani semmiféle problémát, ellenben tökéletesen leírja, hogy mit lát, de még inkább mit érez egy 12 éves kislány, aki életének egyik első nagy változásában van, és úgy érzi, hogy az egész világgal meg kell küzdenie azért, hogy elérhesse célját.

A mű egyenesen magával ragadó, szédületesen logikus és csodásan megírt, illetve fergeteges történettel rendelkezik, ami ifjúsági háttere ellenére nagyon kivételes. A sztori mellett ráadásul minden szereplő szeretni való, de különösen Pollit zárjuk majd a szívünkbe, aki a felnőtt olvasókat garantáltan képessé válik visszarepíteni a tinédzserkor hajnalára, egy olyan időszakba, ahol az édes gondtalanság mégis megannyi gonddal és fájdalommal társult. Keserédes, mégis vidám és tanulságos történet ez, amit minden kiskamasznak el kellene olvasnia, hiszen olyan mint egy jó pszichológus, nem old meg semmit, de kinyit néhány nagyon fontos ajtót.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!