A hangos meseolvasás sokat segíthet később az iskolába kerülő gyermeknek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Számtalan előnyét bizonyították már korábbi kutatások a meseolvasásnak, és most egy újabb tudományos alapokon nyugvó vizsgálat támasztotta alá, hogy a kiskorban hallgatott hangos mese hosszabb távon jó hatást gyakorol például a koncentrációra, így óriási előnnyel indulnak azok a gyermekek, akiknek a szülője gyakran olvasott mesét.

Mint a kutatók hipotéziséből kiderült: a hangos felolvasás és a kapcsolódó szerepjátékok a gyerekek esetében rendkívüli mértékben képesek csökkenteni a viselkedési problémák kialakulását, így például hatásosak az indokolatlan agresszió vagy a hiperaktivitás esetén, miközben képesek növelni a koncentrációs képességet.

A kutatásról

A Nicklaus Children’s Hospital által összeállított kutatás részelemeit így teljes egészében arra élezték ki, hogy bizonyítsák a hangos felolvasás gyerekekre gyakorolt jótékony hatását. Alan Mendelsohn professzor így a kollégáival összeállított egy Video Interaction Project névre keresztelt kezdeményezést, amivel véletlenszerűen felkerestek 675 családot, ahol tudták, hogy 0-3 éves korú gyermekek vannak.

A kutatás célcsoportjai ugyanis ők voltak, hiszen ennél a korosztálynál tudják a legkönnyebben bizonyítani az elképzeléseket, így gyermekorvos segítségével látogatták meg a családokat, ezeket az alkalmakat pedig mindig videóra rögzítették, miközben arra kérték a szülőket, hogy olvassanak a gyermeküknek vagy játszanak vele.

Az így született felvételeket aztán minden esetben végignézte és kielemezte egy független szakember, aki a látottak alapján össze tudta foglalni a szülőknek, hogy az egyes tevékenységek milyen fontos szerepet játszanak a gyermek fejlődésében. A kutatás hónapokon át tartott, majd másfél évvel az utolsó alkalmat követően ismét felkeresték a családokat.

A kutatók ekkor arra jutottak, hogy a sokszor párhónapos kicsik a játék és a hangos meseolvasás hatására elsajátított koncentrációs képességeknek és viselkedési mintáknak változatlanul a birtokukban maradtak, vagyis amit egyszer megtanultak, azt évek múltán is képesek lesznek alkalmazni.

Az iskolakezdéskor is hasznos lehet ez a tudás

Menselsohn az eredményeket összefoglalva kijelentette, hogy amikor a szülők hangosan felolvasnak néhány mesét a gyermekük számára, illetve közben játszanak velük, akkor a kicsik olyan viselkedésformákat és képességeket tudnak elsajátítani, melyek akár még az iskolakezdéskor is alaposan meg tudják könnyíteni a dolgukat.

Ennél is fontosabb a professzor szerint, hogy ha a gyermekünknek felolvasunk, ha közös élményeket szerzünk, akkor azok minden esetben meghitt pillanatok mindkét fél számára. Ezen felül a mesék során az egyes szereplők és a történet által folyamatosan különféle érzelmekkel tudnak szembesülni a gyerekek, boldogsággal, szomorúsággal, jóval, vagy rosszal, melyek később a gyermekek életét mindvégig elkísérhetik, hovatovább a lurkó megtanulhatja felismerni, illetve kezelni őket.

A koncentrációs képesség is fejlődik

Ez azonban még nem minden, Mendelsohn professzor ugyanis az eredmények láttán határozottan ki meri jelenteni, hogy mivel a meseolvasás során a szülő és a gyermek egyaránt ugyanarra a dologra figyel, és a gyermeket lekötik a hallottak, képes a figyelmét egy dologra fókuszálni, ezért a koncentrációs képesség is jelentős mértékű fejlődést mutathat.

Ez szintén nagyon fontos lesz később az iskolában, dr. Jefry Biehler, a Nicklaus Children’s Hospital gyermekgyógyászati részleg igazgatója szerint azonban most legalább tudományos alapú bizonyítást nyert, amit a gyermekorvosok már évtizedek óta hangoztatnak, vagyis a hangos mesemondás, a felolvasás és a közös játék nagy hatást gyakorol a gyermek fejlődésére, illetve későbbi iskolai teljesítményére egyaránt.

Mindezzel kapcsolatban jelentős probléma azonban, hogy manapság a legtöbb szülőnek egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés az ideje a gyermekére. Hiába szeretnének sokan több időt tölteni a lurkókkal, ez állandó gondot okoz, és ha van is szabadidő az édesapa vagy az édesanya részéről, a különféle elektronikus berendezések, a televízió, a számítógép vagy az okostelefon rendre fontosabbak, ők kínálják a szórakoztatást a kicsinek.

Csakhogy ezek a berendezések nem gyakorolnak ugyanolyan hatást a gyermekre, mint a személyes kontaktus. Ezért lenne fontos a fentiek alapján az, hogy a szülők minél több időt töltsenek a gyermekeikkel, és legfőképpen sokat olvassanak nekik, mert ez nemcsak egy rendkívül bensőséges és különleges élmény nekik, de mindemellett a fejlődésük szempontjából egyaránt szükségük van rá.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!